{slider Heemkundekring zet informatieve route uit}
Leuke tocht langs oude gemeentegrens Rosmalen

Tekst: Herman van Dinther

De fiets kan weer tevoorschijn worden gehaald. De Heemkundekring biedt namelijk op zondag 29 juni 2014 de gelegenheid om een speciaal uitgezette trip te maken. Frans Vos, Nel Altorf en Rob Hoogeboom hebben de route opgesteld en daarin zoveel mogelijk interessante punten opgenomen.

Deelnemers kunnen tussen half tien en half elf starten bij Perron-3”, zegt Rob, die de ongeveer 35 kilometer al een paar keer heeft gereden om alles te controleren. “We doen de Maliskamp aan, Coudewater, Vinkel, Nuland, Hintham, Mariaoord om maar wat locaties te noemen.
We hebben twee rustpunten opgenomen. Een daarvan is Mariaoord, het andere de Stadsboerderij Eygentijds, gevestigd in het vroegere Proefstation Varkenshouderij. Deze boerderij is vernoemd naar de polder waarin die ligt. Speciaal voor deze fietsdag is de Stadsboerderij open. Daar vinden de deelnemers informatie van De Groene Vesting en van de Hertogboeren.”

Oeverzwaluw
In de routebeschrijving staat ook flink wat leuke informatie van bezienswaardigheden die de fietser onderweg tegenkomt. IVN-man Otto Kwak stelt zich op bij het moerasgebied aan de kopse kant van de Groote Wielen. Hij weet alles te vertellen over de vogelstand in de Groote Wielen zoals die zich de afgelopen jaren heeft kunnen ontwikkelen. De plaats waar hij staat is bewust gekozen omdat hij de fietsers graag ter plekke wil wijzen op de oeverzwaluwen die zich daar letterlijk hebben genesteld.

FIETSTOCHTklIn de route veel leuke locaties waarvan informatie helder in de routebeschrijving is opgenomen.

Q Bike
“Een extra service die we kunnen bieden hebben we te danken aan Q Bike. Deze fietsenmaker die sinds een half jaar aan de Hoogstraat zit rijdt met zijn servicebus steeds de route langs om bij pech snel kleine reparaties uit te voeren. Hij heeft zelfs een reservefiets bij zich. Q Bike maakt sinds zijn vestiging in Rosmalen naam door zijn geroemde ophaal- en bezorgservice. Wij zijn er blij mee dat hij zich aan onze fietsroute wil verbinden”, zegt Rob die tevens benadrukt dat de Heemkundekring op steeds meer sympathie van het bedrijfsleven kan rekenen.

Meedoen aan de fietstocht op 29 juni 2014 is voor leden van de Heemkundekring gratis. Anderen betalen € 2,50. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{slider Heemkundekring neemt een duik in de tijd}
Religie, onderwijs en zorg letterlijk in beeld

Tekst: Herman van Dinther

De Heemkundekring Rosmalen heeft uit de archieven weer talloze foto’s en andere afbeeldingen opgediept. Daarmee kunnen tien panelen worden gevuld over het thema Onderwijs, Zorg en Religie. Tiny Kappen, een van de organisatoren verwacht veel belangstelling in het weekend van 14 en 15 juni in de Theaterzaal van Perron-3. “Honderden zo niet duizenden mensen kunnen zich terugvinden op historisch fotomateriaal. En trainen voor de Vierdaagse, lacht hij. Want we hebben ook twee mooie wandeltochten.”
De werkgroep die al maanden bezig is met de voorbereidingen bestaat uit Jo Verstijnen, Jan Zantkuyl, Mark Kapel en Tiny Kappen. Per onderwerp hebben zij gespit in het vele materiaal dat de Heemkundekring de afgelopen vijfentwintig jaar heeft verzameld. Het onderdeel religie belicht de kerkgebouwen die Rosmalen had en heeft. Tiny: “We hebben zowel van de interieurs als van de exterieurs mooie foto’s. Dat geldt ook voor de kloosters. Leuk zijn de groepsfoto’s die we van misdienaars uit de jaren zestig en zeventig hebben. Een heel paneel besteden we aan het jubileum van Pastoor van der Meijden. Bij dat feest trad ook Harmonie St. Cecilia op, zonder uniform. Daar hebben we foto’s van.”

Zorg
In de loop der jaren is er veel veranderd op het gebied van de zorg. Van Mariaoord zijn er veel foto’s uit de tijd dat het vooral een sanatorium was voor TBC-patiënten. Ook Coudewater, de Annenborch en de Binckhorst hebben de nodige veranderingen ondergaan. Tiny: “Voor veel mensen zal het een blik van herkenning oproepen wanneer zij het oude beeldmateriaal terugzien of juist voor het eerst onder ogen krijgen.

Onderwijs
Heel veel materiaal op het gebied van onderwijs duikt op uit de archieven van de actieve Heemkundekring. Tiny: “Van alle scholen in Maliskamp, Hintham, Kruisstraat en Rosmalen-dorp hebben we veel documenten en foto’s, maar ook landkaarten, ‘aap-noot-mies’bord, schoolbanken en andere spullen uit de klas van vroeger. Hartstikke leuk zijn natuurlijk de klassenfoto’s en de foto’s die indertijd door de schoolfotograaf werden gemaakt onder de noemer ‘uit mijn schooltijd’. “
Behalve de tien panelen vult de werkgroep ook een achttal vitrines met attributen over zorg, onderwijs en religie. “Verder hebben we flink wat fotoboeken die op tafels ter inzage liggen. Daarnaast zijn er ook filmpjes die we op kleine schermen vertonen. Het accent daarbij ligt vooral op het onderwijs uit de jaren zestig maar ook op het dorp zoals het in die jaren was”, vertelt Tiny met enige trots.

Wandeltocht
Liefhebbers kunnen op zaterdag 14 juni meedoen aan twee wandeltochten. Er is een keuze te maken tussen een tocht van 25 kilometer die langs de grenzen van de voormalige gemeente Rosmalen voert, of een verkorte route van tien kilometer. Tiny, die beide routes heeft uitgezet: “De deelnemers krijgen de aanwijzingen op papier. De wandelaars kunnen zelf bepalen waar zij een rustpauze willen inlassen. De lange tocht is natuurlijk meteen een mooie gelegenheid om te trainen voor de deelnemers die zich voorbereiden op de Vierdaagse van Nijmegen. De start voor beide routes is tussen acht en negen uur bij de hoofdingang van Perron-3. Het inschrijfgeld bedraag € 2,-.”
De expositie van de Heemkundekring staat op 14 en 15 juni in de Theaterzaal van Perron-3 in Rosmalen. Tussen 13.00 en 17.00 uur kan iedereen gratis een bezoek brengen aan de tentoonstelling van veel uniek en historisch materiaal. “Veel mensen zullen zich herkennen, dat weet ik zeker. Al hebben de koppies op de foto’s natuurlijk wel een jeugdiger uitstraling dan vandaag de dag”, lacht Tiny.Tentoonstelling2014klFoto: Rosmalen in oude ansichten. Het is maar één van de vele afbeeldingen die de Heemkundekring tentoonstelt.

{slider 'Familie Bert van de Doelen schenkt collectie'}
Mooie tentoonstelling Heemkundekring in Perron-3

De Heemkundekring bestaat vijfentwintig jaar en viert dat met flink wat activiteiten. Komend weekend met een uitgebreide tentoonstelling van Rosmalense tekeningen en schilderijen. Daarmee komt een jarenlange wens van Jo Versteijnen, vrijwilliger bij de kring, in vervulling.

Door Herman van Dinther

tent. maart 2014 fotoklFoto: Jo Versteijnen heeft zelf ook een aantal interessante stukken die hij inbrengt op de tentoonstelling. Ook De Spie in Maliskamp, van de hand van Hendrik de Laat.

Jo (76) Is al bijna twintig jaar actief als vrijwilliger. Zo begon hij bij de ROS Kabelkrant en kwam al snel in contact met de Heemkundekring. "Ik kan veel uit mijn herinneringen putten", zegt de rasechte Rosmalenaar die veertig jaar bij Grasso werkte. "Ik doe veel met de documentatie die we als Heemkundekring hebben. Ik hou me vooral bezig met scannen en digitaliseren van de stapels foto's en documenten. Dat kan ik thuis doen dus dat is wel handig."

Op de inloopmaandagavonden is Jo in het clubhuis van de Heemkundekring in Perron- 3. Al met al is hij een uurtje of vijf, zes met dat werk bezig. Vanuit Vivent doet hij elke woensdag aan dagbegeleiding van bewoners van Marioord. "Dat hoef je allemaal niet op te schrijven hoor", zegt Jo, bescheiden als hij is.

Veel schilderstalent

Al een paar jaar loopt hij rond met idee om iets te doen met tekeningen en schilderijen die zijn gemaakt van Rosmalense huizen, boerderijtjes en landschappen. "Dat zijn er heel wat en zeker de moeite waard om ten toon te stellen. Rosmalen had en heeft veel schilderstalent. Een voorbeeld daarvan is de vorig jaar overleden Bert van de Doelen. Zijn familie heeft de hele collectie van een vijftigtal werken geschonken aan de Heemkundekring. Een dertigtal stukken maakt deel uit van de tentoonstelling die ongeveer zeventig stuks omvat."
Bij de samenstelling heeft Jo met een aantal andere vrijwilligers eerst een inventarisatie gemaakt van wat in eigen huis voorhanden is. Daarna zijn zij de boer op gegaan om privébezit in bruikleen te krijgen voor de expositie. Dat leverde interessant materiaal op.

Mooie herinneringen

"De Roskam op de Kruisstraat is jaren geleden gesloopt maar wij hebben er een mooie afbeelding van. En veel pentekeningen van de huisjes op de Maliskampse Hei. Het huis van Centje de Kèp maar ook De Spie in Maliskamp van Hendrik de Laat en het hoofdgebouw van Coudewater."
De tentoonstelling zal bij veel bezoekers herinneringen oproepen aan gebouwen die door sloop in vergetelheid zijn geraakt. Het geeft een mooi overzicht van Rosmalen in vroeger tijden. En inzicht in de artistieke talenten die Rosmalen altijd heeft gehad.

"Dankzij de fijne samenwerking met de mensen van Perron-3 kunnen we een volwaardige expositie inrichten in de foyer. De wand van de theaterzaal krijgen we helemaal tot onze beschikking. Daardoor komen de tentoongestelde werken goed tot hun recht", zegt Jo met een tevreden gezicht.

De tentoonstelling is op zaterdag 15 en zondag 16 maart geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

{slider Rob Hoogeboom te gast in programma ZZZ bij Boschtion FM}

Op zaterdag 18 januari 2014 was het heemkundelid Rob Hoogeboom te gast bij het Boschtion-radioprogramma 'ZZZ'. Het interview dat met hem werd afgenomen werd live uitgezonden vanuit de 'Knillispoort' te 's-Hertogenbosch. Rob heeft daar toen het e.e.a. kunnen vertellen over het 25-jarig bestaan van de Heemkundekring Rosmalen. Dit mede naar aanleiding van hetgeen er gezegd was over en tijdens de jubileumreceptie op zondag 12 januari j.l. in 'Perron-3' te Rosmalen.
Van dit gesprek is een opname gemaakt, welke na aanklikken hieronder te beluisteren is.

{slider Eerste voorzitter aan het woord}

Tijdens het officiële gedeelte van de receptie op zondag 12 januari 2014 sprak onze eerste voorzitter en tevens enig erelid, de heer Theo Derksen, de volgende woorden:

Mevrouw de voorzitter, wethouder Snijders, wethouder van Olden, leden van de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch en u allen dames en heren.

Het is de tweede keer in korte tijd dat mij als oud-voorzitter van de Heemkundekring Rosmalen is gevraagd, om bij gelegenheid van een activiteit van de vereniging namens deze, populair gezegd, het woord te voeren. De eerste keer was op 25 oktober j.l. bij de opening van de door o.a. Tiny Kappen en Jo Versteijnen verzorgde tentoonstelling, die de heemkundekring samen met Thuis in Rosmalen organiseerde in de Kentering. Dat is kennelijk zo goed bevallen, dat men heeft gemeend om vandaag, bij de herdenking van het 25-jarig bestaan, het oude paard nog een keer van stal te halen. Toen de voorzitter Wilma van Creij van Kasteren een paar weken geleden mij dan ook vroeg, of ik bij de receptie ter gelegenheid van dit jubileum, een korte toespraak zou willen houden, was ik blij verrast. Ik bedoel hiermee te zeggen, dat ik het een eer vind om dit als eerste voorzitter van de kring te mogen doen. Ik heb dit bijzonder gewaardeerd en hoop nu maar dat ik u niet teleur stel.

Over eer gesproken wil ik in dit verband refereren aan een interview met jou, Wilma, in de Rosbode van donderdag 2 januari j.l., waarin je zegt dat ik als eerste voorzitter de oprichter van de heemkundekring ben en een stevige basis heb gelegd voor het werk van de heemkunde. Ik vind dit erg complimenteus, maar je bewijst mij in dit interview toch teveel eer. Ik kom daar dadelijk op terug.

Dames en heren, de oprichting van onze heemkundekring, vandaag exact 25 jaar geleden, op 12 januari 1989, heeft een lange voorgeschiedenis gehad en is niet van een leien dakje gegaan. Zowel in 1981 als in 1985 werden al pogingen gedaan om in Rosmalen tot een heemkundekring te komen. Tevergeefs. Pas in 1988 toen de gemeente Rosmalen, die het nut van een historische vereniging in de gemeente inzag, de Heemkundekring Nuwelant in Nuland benaderde, kwam er schot in. De gemeente stelde 2500 gulden beschikbaar voor een onderzoek en vroeg Nuwelant te bezien, of er al dan niet in samenwerking met Nuwelant, ook in Rosmalen een heemkundekring zou kunnen komen. Een en ander heeft er toe geleid dat na de nodige voorbereidingen, waar vooral Henk de Werd, alias Driek van Grette, een groot aandeel in heeft gehad, op 12 januari 1989 in de Blauwe Zaal van de Kentering een bijeenkomst werd georganiseerd. Door de 33 aanwezigen werd toen unaniem besloten in Rosmalen een eigen heemkundekring op te richten, los van Nuwelant.

Op 30 mei 1989 werd door de algemene ledenvergadering officieel de naam ‘Heemkundekring Rosmalen’ vastgesteld. Een bestuur met een secretaris, een penningmeester en nog twee leden was die avond gauw gevormd. Frans Jansen, zaliger gedachtenis, werd secretaris. Penningmeester werd Jolanda Heijmans van Poppel. Zij is het overigens maar heel kort geweest. Sjaan Hoedemakers volgde haar op. De overige bestuursleden waren Henk de Werd en Michiel van Heumen. Omdat we geen eigen onderkomen hadden, werden de bestuursvergaderingen om en om bij de bestuursleden thuis gehouden.

Voor de functie van voorzitter stond men niet te trappelen. Na lang aandringen en inpraten op mij, heb ik toen gezegd “dat ik voor 1 jaar het voorzitterschap wel op me wilde nemen”. Overigens is het zo, dat ik pas een week geleden voor het eerst hoorde, toen ik een van de toenmalige kwartiermakers, Henk de Werd, sprak en hij het mij vertelde, dat men destijds bewust voor de functie van voorzitter mij op het oog had. Men vond het namelijk belangrijk dat de heemkundekring een goede en gemakkelijke ingang bij de gemeente moest hebben. Aangezien ik in Rosmalen gemeentesecretaris ben geweest, dacht men in mij de juiste persoon te hebben gevonden, want die kende het klappen van de zweep. Of het effect heeft gehad weet ik niet. Overigens heb ik in plaats van de mij voorgenomen 1 jaar, 10 jaar met heel veel plezier samen met de overige bestuursleden aan de jonge vereniging leiding mogen geven. Maar niet alleen het bestuur, ook praktisch alle leden van toen hebben middels een 10-tal werkgroepen meegewerkt om de doelstelling van de vereniging inhoud en gestalte te geven en de basis te leggen voor een gedegen historische kring, die er nu na 25 jaar staat als een goed gebouwd huis. Dus Wilma de door jou alleen aan mij toegekende eer, vermeld in het zojuist genoemde interview, komt aan alle zojuist genoemden toe. Maar eer komt ook toe aan al degenen die nadien tot op de dag van vandaag aan de doelstellingen van de heemkundekring hebben gewerkt.

Dames en heren, ik ben vandaag precies 25 jaar na de oprichting dan ook reuze blij dat ik als eerste voorzitter het bestuur en alle leden van de Heemkundekring Rosmalen kan en mag feliciteren met het bereiken van deze mijlpaal. Van harte proficiat en ga zo door en veel succes met de voorgenomen activiteiten in dit jubileum jaar.

Het zou te ver voeren en teveel tijd in beslag nemen nu inhoudelijk op het vele werk van de vereniging in de afgelopen 25 jaar in te gaan. Daarvoor verwijs ik naar een bijdrage van ons redactielid Gerrit Mol in de laatste Rosmalla onder de naam ‘Heemkundekring Rosmalen van puberteit tot volwassenheid’ en aangevuld met foto’s van Jo Versteijnen. Bij een paar markante punten in de afgelopen 25 jaar wil ik toch even stil staan.

In de eerste plaats is dat bij de geboorte van ons periodiek Rosmalla. Deze heuglijke gebeurtenis vond plaats tegelijk met onze allereerste tentoonstelling in de Kentering op 19 en 20 oktober 1990. De opening van deze tentoonstelling, die werd verricht door burgemeester Ralph Pans, werd in 2 dagen tijd door maar liefst 2000 bezoekers bezocht. In het voorwoord van de eerste Rosmalla schreef burgemeester Pans o.a.: “We kunnen trots zijn dat in onze gemeente een vereniging is gesticht die zich bezig houdt met het vergaren van geschiedkundige wetenswaardigheden.” “Een vereniging die leeft met een verleden, maar die ook het verleden levend weet te maken in het heden.” Mooier kan het mijn inziens niet gezegd worden. In het voorwoord, dat ik als voorzitter in de eerste Rosmalla schreef, stelde ik: “Indien men het verleden niet kent, heeft men geen duidelijk zicht op de toekomst.” In dit verband verwijs ik naar de statuten van de vereniging, waar in een bijna paginagroot artikel een aantal doelstellingen is vermeld. Zeker nu Rosmalen sinds 1996 geen zelfstandige gemeente meer is, maar bestuurlijk een onderdeel vormt van de grote stad ’s-Hertogenbosch, heeft bij uitstek onze heemkundekring de taak ervoor te zorgen, dat het typisch karakteristieke, eigene van de gemeenschap Rosmalen in al zijn geledingen en schakeringen overeind blijft. Ik wens de vereniging daarbij alle succes toe. Het kan in de praktijk voorkomen dat doelstellingen als eerder genoemd , zowel de gemeente als de heemkundekring raken, omdat ze in elkaars verlengde liggen. Al is de afstand tussen gemeente en heemkundekring groter dan voor 1996, men moet , als dat noodzakelijk wordt geacht, niet schromen met de gemeente in overleg te treden. Als het omgekeerd ook zou kunnen, dan is dat natuurlijk prachtig! De Heemkundekring Rosmalen heeft een dusdanige statuur, dat zijn stem gehoord moet worden.

Een ander punt, wat ik niet onvermeld wil laten, is het logo van de heemkundekring. Dit logo is ontworpen door Wim Leenman en is afgeleid van het wapen van de gemeente Rosmalen. We zijn er trots op dat we in ons beeldmerk elementen hebben die doen denken aan het wapen van de tot kort geleden zelfstandige gemeente Rosmalen. Dit moeten we blijven koesteren. Voor een beschrijving van het tot stand gekomen logo verwijs ik naar de eerste Rosmalla.

Een ander punt, dat min of meer inherent is aan het vorige onderwerp, is de dorpsvlag van de gemeenschap Rosmalen. Deze is een beetje in de vergetelheid geraakt. De vlag is ontworpen door Martien Veekens en door de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch in zijn vergadering van 8 juni 2000 erkend. De vlag werd op 22 augustus 2000 bij de door onze heemkundekring georganiseerde herdenking en viering van het 700-jarig bestaan van de gemeenschap Rosmalen officieel gepresenteerd. Voor een beschrijving van de ontworpen vlag verwijs ik naar de door onze vereniging fraai ontworpen uitgave van deze herdenking. Het is jammer, dat de vlag zo weinig wappert. Bekijk eens of dit wat vaker kan.

Tot slot nog het volgende. Bij een jubileum hoort een cadeau. Ik sta hier met lege handen, maar wellicht kan het gemeentebestuur hiervoor zorgen. De heemkundekring is namelijk al 25 jaar op zoek naar een eigen heemhuis. In al die jaren zijn we tijdelijk en ik weet niet in hoeveel onderkomens gehuisvest geweest, om vandaag de dag te belanden in de kelder van dit gebouw, Perron-3. Dit is geen adequate ruimte en onze vereniging verdient het niet zo gehuisvest te zijn.

Ik zou daarom de gemeente willen vragen, om in samenwerking met ons, uit te zien naar een passende ruimte, waar op z’n minst de komende 25 jaar de vereniging haar werk kan doen. Een eigen heemhuis, liefst zonder hypotheek! Een mooier cadeau kunt u de jubilerende heemkundekring Rosmalen niet geven.

Ik dank u. 

{slider 25-jarige Heemkundekring Rosmalen proost met het verleden …}

In het kader van het 25-jarig jubileum brengt Heemkundekring Rosmalen, in samenwerking met Wijnhuis Rosmalen en met medewerking van diverse horecagelegenheden in Rosmalen, een nieuw bier op de markt. Het is een Dubbel met de zeer sprekende naam 'Van ons Eygen'. Deze naam is speciaal gekozen om zowel het historische als het eigene erin op een bijzondere wijze tot uiting te laten komen.

Wat is de historische achtergrond van deze naam?
Op 21 augustus 1309 (negen jaar na de 'geboorte' van de gemeenschap Rosmalen) verklaar Jan II, hertog van Lotharingen, Brabant en Limburg, plechtig voor eeuwig te hebben bepaald, dat de grondbezitters binnen de grenzen in zijn land, genaamd Eyghen nabij 's-Hertogenbosch, een eigen heemraad mogen en zullen kiezen. Het is het eerste en daarmee het oudste waterschap van wat later Noord- Brabant zal heten. De Polder van den Eijgen is één van 'de Vier Maaspolders' binnen het Kwartier Maasland in de Meijerij van 's-Hertogenbosch en bleef tot in 1942 als zodanig bestaan.

Wat staat er op het etiket?
Feestbierkl
De boom die er op afgebeeld is, is de Annenborchboom, de oudste boom van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het is aannemelijk dat deze linde al voor 1750 is geplant. Hij staat op het restant van een 'motte' (kasteelheuvel) welke aan de rand van de Polder van den Eigen lag. Deze motte werd daar In het verleden opgeworpen ten behoeve van het voormalige kasteel 'Rodenborch', later klooster 'Annenborch'. Nadat de Augustinessen deze plek hadden verlaten heeft deze verhoging enkele malen als vluchtplaats gediend voor het vee uit die polder. Als de polder weer eens helemaal onder water stond, waren er vanaf hier ook bootjesverbindingen naar de hoger gelegen boerderijen ten noorden van Rosmalen. Sinds 1985 bevindt deze beschermde boom zich nu in het midden van de nieuwbouw Augustinessenborch in de Overlaet.

Naast de boom is ook het logo van Heemkundekring Rosmalen afgedrukt. Dit in 1989 ontworpen logo kreeg begin 2013 de kleuren van het Rosmalens dorpswapen in de aanloop naar het 25-jarig bestaan van de vereniging op 12 januari 2014.

Misschien nog een leuke bijkomstigheid ...
Over de schrijfwijze van die oude poldernaam kun je al drinkend debatteren. Om alvast een aanzet daartoe te geven: De naam 'Eijghen' kent door de eeuwen heen meerdere schrijfwijzen. Wanneer men dat met een y schrijft, blijft het in het oud-Nederlands toch gewoon de letter ij, waarbij alleen de puntjes zijn weggelaten. Het is dan dus nog steeds géén i-grec, welke heden al veelvuldig uit andere talen is overgenomen. Die buitenlandse y (ypsilon) wordt ook als een ie uitgesproken en niet als onze Nederlandse ij. Het Bestuur van de Heemkundekring Rosmalen heeft besloten hier niet moeilijk over te doen en u gewoon iets aan te bieden 'Van ons Eygen'... Proost!

Bijbehorend speciaal glas
Bij een speciaal bier hoort een speciaal glas. Gelukkig heeft onze Heemkundekring dit kunnen bewerkstelligen en kunt u het heerlijke Dubbel drinken uit een prettig in de hand liggend, uniek gegraveerd glas. De diverse horecagelegenheden, die het bier aanbieden, zullen het schenken in dit speciale glas.

Is het te koop?
Zowel het bier als het glas zijn te koop bij Wijnhuis Rosmalen.
De glazen zijn ook te koop bij Heemkundekring Rosmalen, tijdens de diverse tentoonstellingen en op maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur in het Heemhuis.

{slider '25 jaar Heemkundekring Rosmalen'}

Begin juli 2012 vond het eerste overleg van de commissie '25 jaar Heemkundekring' plaats. Daarin kwamen de leden met verschillende ideeën voor het jubileum. Gaandeweg het jaar zijn er ideeën afgevallen en bijgekomen en zo ontstond een programma voor diverse activiteiten in acht maanden, allemaal in het kader van '25 jaar Heemkundekring Rosmalen'. In het voorjaar zijn er toch nog een paar activiteiten bijgekomen, waardoor het hele jaar 2014 in het teken zal staan van ons jubileum.
De eerste plannen in dit project zijn we al aan het uitvoeren en daar kunt u al kennis mee maken/gemaakt hebben. Dit zijn de postzegelvellen, die speciaal ontworpen zijn in het kader van het 25-jarig jubileum. Het thema is 'Op weg naar 25 jaar'. Er zijn nog vellen te koop, deze kosten € 7,50. De opbrengst gaat natuurlijk in de pot voor de activiteiten van 2014, we moeten tenslotte wel ergens het geld voor de organisatie vandaan halen. Dan zijn er ook nog de stukjes die regelmatig in 'de Rosbode' verschijnen. Hierin wordt een pand in de voormalige gemeente Rosmalen uitgelicht door een oude foto naast een nieuwe te plaatsen en waarbij een interview met de huidige bewoners beschreven is. Ook vroegere bewoners komen als onderwerp voorbij.
In de 'Rosmalla' (jaargang 23, nummer 4) wordt uitgebreid aandacht besteed aan het 25-jarig bestaan van onze heemkundekring.
De commissie heeft getracht een zo breed mogelijk publiek te kunnen gaan bereiken door tentoonstellingen met diverse thema's te gaan houden. Onderwerpen zullen o.a. zijn: '25 jaar Heemkundekring Rosmalen', 'vervoer' en 'religie, zorg en onderwijs'. Ook zullen er een paar interessante lezingen gehouden gaan worden, waarin Rosmalen een rol speelt. Verder zal er een wandeling en later een fietstocht langs de voormalige gemeentegrenzen van Rosmalen uitgezet worden.
In oktober 2014 is het 70 jaar geleden dat Rosmalen bevrijd werd. In samenwerking met de 'Stichting Gedachteniskapel Rosmalen' zal hier gedurende twee dagen bij worden stilgestaan. Hier zijn de basisscholen en het Rodenborch-college eveneens bij betrokken. Daarom hebben we een week moeten schuiven met het programma, omdat het anders in de herfstvakantie zou vallen.
Op dit moment is een werkgroep bezig aan een project voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. In dit project staat de wederopbouw in Rosmalen na de Tweede Wereldoorlog centraal.

Start jubileumjaar
Op 12 januari 2014 is er stil gestaan bij het heugelijke feit dat Heemkundekring Rosmalen exact 25 jaar geleden werd opgericht. Op deze dag werd het startsein gegeven voor de viering van het jubileumjaar, waarin diverse grotere activiteiten zullen plaatsvinden. Dankzij de welwillende medewerking van 'Perron-3' kon de vereniging gebruik maken van zowel de foyer als de theaterzaal. Ondanks het voldongen feit dat het in de gemeente 's-Hertogenbosch en verdere regio barstte van Nieuwjaarsrecepties en andere activiteiten, mocht men zich toch verheugen op een grote opkomst. Er waren velen die het bestuur en haar leden zijn komen feliciteren. Onder hen ook leden van het college en de gemeenteraad, die niet direct in hun dagelijkse functie, maar als betrokkenen en geïnteresseerde burger van de gemeente hier aanwezig waren. Dit is zeer gewaardeerd door bestuur en vrijwilligers van onze vereniging.

Eén van de gasten was erelid dhr. Theo Derksen. Tijdens het officiële gedeelte in de theaterzaal passeerde in een helder betoog van hem als eerste voorzitter, een korte historie van de vereniging. Mede ook een oproep aan de gemeente om eens uit te kijken naar een betere huisvestiging om zeker nog eens 25 jaar Heemkundekring Rosmalen te garanderen.
De huidige voorzitter, Wilma van Creij, vervolgde het spreekmoment met voornamelijk een blik in de toekomst en bedankte daarna alle mogelijke mensen die hebben meegewerkt om Heemkundekring Rosmalen 25 jaar lang op de rit te houden. Dit zonder namen te noemen, want "dan wordt er altijd wel iemand vergeten", benadrukte ze met klem. Verder heeft zij twee mooie handelingen verricht: allereerst het officieel in de lucht brengen van de totaal vernieuwde website van de vereniging en vervolgens het introduceren en tevens op de markt zetten van het speciale dubbel bier 'Van ons Eygen'. Dit gebeurde eveneens met een speciaal bierglas, waarin het logo van de vereniging en de naam van het bier is gegraveerd. Dit bier is nu ook te koop bij 'Wijnhuis Rosmalen' aan de Oude Baan en (tot op heden) bij de horecagelegenheden 'Perron-3', ' 't Vosje – de Driesprong', 'Bottles', 'd'n Beer', 'de Kentering' en 'Don Arroyo'. Het glas is te koop bij het voornoemde Wijnhuis en natuurlijk bij de Heemkundekring zelf.
Na het officiële gedeelte hebben de aanwezigen het bier goed laten degusteren, zoals de bierkenners dat noemen. In de theaterzaal draaide men een film van Rosmalen in de 60-er jaren. In de foyer was de kleine tentoonstelling '25 jaar Heemkundekring Rosmalen' te bezichtigen met diverse fotocollages, maquettes en verschillende fotoboeken van oud-Rosmalen. Men kon aan een aparte tafel het zeer unieke, gegraveerde bierglas kopen, maar ook het speciale postzegelvel (van vorig jaar) en de voor dit jubileum gemaakte pen. Dit alles om de (krappe) kas een beetje te spekken. Natuurlijk kon men zich er ook inschrijven als lid. De vele gasten pendelden, vooral veel pratend en herinneringen ophalend, van het één naar het ander. De meeste met een glas 'Van ons Eygen' in de hand.
De vereniging heeft nog een hele mooie toekomst voor zich en bedenk daarbij:
Vandaag is morgen al weer historie...

Geplande activiteiten
Een overzicht van de verdere activiteiten die al vaststaan en bijbehorende data vindt U op deze website onder de rubriek Activiteiten.

{/sliders}

LB 160trans
Bezoekers: 69 gasten
Aantal hits: 363217

Zoeken

©2014 - 2018 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: maandag 17 december 2018 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft