De RVC vierde vanwege het lustrum haar bijeenkomst in het stadhuis van de gemeente ’s-Hertogenbosch , waar wethouder Jos van Son met diens collega wethouder Paul Kagie gastheer was.

Rob Hoogeboom viel deze huldiging ten deel door vereniging Taekwondo-Rosmalen, vanwege zijn inzet op diverse fronten, zoals het bezoeken van basisscholen voor het houden van workshops om Taekwando te promoten. Maar ook heeft Rob zijn sporen nagelaten buiten deze sportvereniging zoals o.a. als lid van de Vereniging Vrienden van de Molens 's-Hertogenbosch, waarbij specifiek Robs inzet voor de Rosmalense standaardmolen genoemd dient te worden. Ook startte hij de wijktafel in de Groote Wielen en is Rob lid van de Raad van Advies van de Sport Alliantie Rosmalen. Bij onze vereniging zat hij in de organisatie van 25 jaar Heemkundekring Rosmalen en mede dankzij zijn initiatief werd het bier 'Van ons Eygen' vanwege dit jubileum in 2014, op de Rosmalense markt geïntroduceerd.

Patrick van Sebille kreeg de onderscheiding omdat hij sinds groep 8 actief is voor Jongerencentrum Number One.

DSC 0072 bewerkt 1klDe huldiging in het Bossche stadhuis van de Rosmalenaar van 't jaar 2015. vlnr wethouder Paul Kagie, eregast Theo de Rooij, oud wielrenner en oud ploegleider Rabobank, Rob Hoogeboom, wethouder Jos van Son, Patrick Sebille en Adrienne Hazenberg , Vz RVC. Foto: Peter van Hoek.

{slider Grote tentoonstelling Rosmalen 1200”}
logo1200Van zondag 25 t/m zaterdag 31 oktober 2015 wordt door de Heemkundekring Rosmalen in het kader van Rosmalen 1200 een grote tentoonstelling gehouden in gebouw A van het Rodenborch College aan de T.M. Kortenhorstlaan 4 te Rosmalen.

rosmalen1200tentoonstellingklEr wordt een foto-impressie van 120 grote Rosmalense gezinnen in beeld gebracht. De gezinnen tellen gemiddeld 11 personen.
Bezoekers aan de tentoonstelling ontmoeten betovergrootouders, grootouders, ouders, ooms, tantes, broers, zussen maar ook dorpsgenoten van vroeger. Al met al ontmoetingen met een hoog reüniegehalte.

Ook zullen ruim 30 maquettes van veelal verdwenen Rosmalense panden worden opgesteld, zoals de volledige Dorpsstraat ter linkerzijde van Bierbrouwerij De Kroon (nu Likkepot) tot aan de kruising huidige Dorpsstraat/Nieuwstraat/Torenstraat. Ook de maquettes van de twee molens, klooster Van Meeuwen, de Lambertuskerk en de Villa aan de Driesprong zullen niet ontbreken.

Om een indruk te geven hoe het leven er vijftig jaar geleden uitzag, komt er ook een kleine opstelling met voorwerpen uit de jaren ’50 en ’60. Tot slot is er nog een foto-prijsvraag; dit wordt duidelijk tijdens het bezoek.

Om iedereen in de gelegenheid te stellen zijn er zowel in de middag als avond openingstijden gepland.

Openingstijden:
Zondag 25 oktober van 13.00 tot 17.00 uur
Maandag 26 oktober van 18.30 tot 21.00 uur
Dinsdag 27 oktober van 13.00 tot 17.00 uur
Woensdag 28 oktober van 18.30 tot 21.00 uur
Donderdag 29 oktober van 13.00 tot 17.00 uur
Vrijdag 30 oktober van 18.30 tot 21.00 uur
Zaterdag 31 oktober van 13.00 tot 17.00 uur

Bij sporthal De Hazelaar zijn gratis en voldoende parkeerplaatsen aanwezig.
Entree: € 2,- per persoon
Leden van de Heemkundekring Rosmalen gratis
Kinderen gratis.

{slider Rosmalens Mannenkoor organiseert “Koren op de Rosmolen”}

Van de “1200 jaar Rosmalen“ vult het ROSMALENS MANNENKOOR inmiddels 32 jaren met fraaie gezongen muziek en levert op die manier een bijdrage aan het culturele leven in het dorp. Sinds 2010 organiseert het koor jaarlijks in oktober het festival KOREN OP DE ROSMOLEN. Deze muzikale happening kan zich verheugen in een toenemende populariteit. Vele koren melden zich om aan dit festival deel te nemen en vele toehoorders dwalen jaarlijks rond in Perron-3 om de diverse zangers te beluisteren op de verschillende podia.

Het doel van de avond is om ons publiek op een ontspannen manier kennis te laten maken met de vele soorten koorzang die er bestaan en om de vriendschappelijke en muzikale contacten tussen de koren te stimuleren. Het zingen in een koor is de grootste hobby van Nederland; ieder jaar is KOREN OP DE ROSMOLEN daar weer het bewijs van.

RosmMannekkl

Dit jaar zingen voor u:

  • Popkoor Di Capelli uit Wijchen
  • Gemengd koor Laeti Cantando uit Berlicum
  • Shantykoor Loopend Tuygh uit Zaltbommel
  • Vocaal Ensemble Xing uit Rosmalen
  • En natuurlijk gastheer: het Rosmalens Mannenkoor.

Op 24 oktober 2015 vindt dit festival plaats in Perron-3 in Rosmalen. De opening is gepland om 18.45 uur en de koren starten met zingen om 19.00 uur. Er wordt op twee plekken in dit theater gezongen en u kunt – zoals het gaat op een festival – gaan, staan, luisteren, pauzeren, wanneer u maar wilt.
Voor € 10,00 kunt u genieten van zeer gevarieerde koorzang in een sfeervolle en gezellige ambiance. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij:

  • De Primera-winkel op de Driesprong
  • De leden van het Rosmalens Mannenkoor
  • Penningmeester Frans Govers, telefoon: (073) 521 33 80
  • Of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie: www.rosmalensmannenkoor.nl

{slider Slimste Junior van Rosmalen}

Op 14 juni 2015 werd op de Driesprong in het centrum van Rosmalen de Grote Rosmalense Quiz gehouden.

Bij de jeugd won Mitch van Dorst. Mitch had er van tevoren al veel zin in. Hij zou de quiz wel even goed gaan maken. De deelnemers hadden allemaal dezelfde gedachten. Toch had Mitch niet verwacht dat hij zou winnen. Hij was dan ook echt verrast. Gefeliciteerd.DSC00466

{slider Slimste Senior van Rosmalen}

Op 14 juni 2015 werd op de Driesprong in het centrum van Rosmalen de Grote Rosmalense Quiz gehouden.

Bij de senioren won Henk Savelkouls. Henk liet zich verleiden tot het deelnemen aan het unieke evenement op de Driesprong met de Grote Quiz 1200 jaar Rosmalen. Na twee rondes waren er nog 5 kandidaten over nl. Sjan Bouwmans, Henk Savelkouls, Hans Boeren, Bea van Veghel en Marijn van Dorst. Bij de laatste 15 vragen kwam Henk als "Slimste Rosmalenaar" uit de bus. Gefeliciteerd.DSC10293

{slider Kennisquiz Driesprong: wie wordt de slimste Rosmalenaar (sr. / jr.)?}

1200 jaar Rosmalen en SJV slaan op 14 juni a.s. handen ineen

logo1200

PERSBERICHT

In het kader van 1200 jaar Rosmalen kleurt Rosmalen zondag 14 juni a.s. blauwwit. Met een bijzondere fotoshoot bij het Wiel van Armando, een creatieve invulling van verenigingen bij De Annenborch en als klap op de vuurpijl een speelse kennisquiz voor jong en oud op De Driesprong viert Rosmalen zijn eerste naamsvermelding in 815. En aan het einde van de dag kun jij de Slimste Rosmalenaar jr. en ú de Slimste Rosmalenaar sr. 2015 zijn! Noteer alvast zondag 14 juni 2015 en speciaal voor de kids: meld je aan!

De Heemkundekring Rosmalen en SJV op zondag 14 juni de Driesprong in tot een quizpodium van formaat. Op die middag worden alle inwoners de kans geboden om zich qua algemene en Rosmalense kennis te meten met anderen, om uiteindelijk te strijden om de prestigieuze titel 'slimste Rosmalenaar'. Voorzitter van De Heemkundekring Wilma van Creij: "Natuurlijk staat gezelligheid voorop, maar we gaan natuurlijk wel serieus met elkaar aan de slag. Aan de hand van tal van algemene en Rosmalense vragen strijdt iedereen om 'de Slimste Rosmalenaar' te worden."

Durf jij het aan?
Voordat de quiz start, wordt iedereen opgeroepen om tussen 11:30 en 11:45 uur te verzamelen bij het Wiel van Armando. Daar wordt een bijzondere '1200-foto' gemaakt. Vanaf het Wiel wandelt de groep langs De Annenborch, waar speciaal voor de oudste generatie Rosmalen een aantal mooie culturele momenten worden getoond. Om 14:00 uur start op de Driesprong de jeugdquiz, speciaal bedoeld voor de basisschoolgroepen 5 tot en met 8. Iedereen die mee wil doen, kan zich inschrijven via ..............
Via het zogenaamde 'petje op petje af'-principe, leiden verschillende jeugdrondes tot een aantal finalisten, die uiteindelijk met elkaar strijden om 'de Slimste Rosmalenaar 2015 jr.' De finale is rond 15:00 uur. Rond 15:30 uur start de quiz voor volwassenen. De inschrijving hiervoor is ter plaatste. Ook voor volwassenen zijn verschillende vragenrondes, die eveneens leiden tot een vijftal finalisten. Zij strijden uiteindelijk in een Grand Finale – rond 16.30 uur - om de Slimste Rosmalenaar 2015 sr.

De presentatie is in handen van Rosmalenaar Marc van Nuland. De SJV coördineert de kinderquiz en de inschrijving is inmiddels gestart. Wees er dus snel bij, want bij 200 kids stopt de inschrijving. Volwassenen kunnen naar De Driespong komen en zich tussen 14:30 en 15:15 uur inschrijven.

Voor meer informatie:

Heemkundekring Rosmalen,
Wilma van Creij
(073) 521 09 84
SJV Rosmalen,
Adrienne Hazenberg
06 - 55 10 10 88

Aan de Rosmalense verenigingen

1200 Dag - 14 juni 2015

Geachte deelnemers,
Fijn dat jullie meedoen met de 1200-dag op 14 juni. U ontvangt hierbij de dagindeling:

11:45 tot 12:00 uur Aankomst deelnemers bij het Wiel van Armando  
12:00 tot 12:15 uur Fotoshoot  
12:15 uur Wandelen naar het dorp via de Annenborch.
Optredens bij de Anneborch
 
Op het parkeerterrein 12:30 uur tot 12:45 uur
12:45 uur tot 13:00 uur
13:00 uur tot 13:15 uur
De harmonie St Cecilia
Het Gilde, vendelzwaaien
Samenzang " M'n eige durpke"
In het restaurant 12:30 uur tot 12:45 uur
12:45 uur tot 13:00 uur
13:00 uur tot 13:15 uur
Merels en Kerels
De operettevereniging
De plattelanders. ( sketch)

Daarna wandelen we met z'n allen naar het centrum.

14:00 uur De grote Rosmalen jeugdquiz
15:00 uur Grand Finale jeugd
15:30 uur De Grote Rosmalen quiz voor volwassenen
16:30 uur Grand finale

Natuurlijk hopen we en verwachten we dat velen van jullie meedoen met de quiz, om misschien wel de Slimste Rosmalenaar 2015 sr. te worden! Op woensdag 20 mei in de verenigingenbijeenkomst van het RVC in Maliskamp kon u meer horen over deze bijzonder dag. De Rosmalense verenigingen hadden hiervoor een uitnodiging ontvangen van het RVC. Andere deelnemers kunnen met vragen ook terecht bij onderstaand email adres.

Met hartelijke groet en graag tot ziens op 14 juni 2015

Werkgroep verenigingendag.
De heemkundekring Rosmalen

Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

{slider Nel Altorf overleden}

 

Zondag 17 mei 2015

bereikte ons het

droevige bericht dat onze zeer

gewaardeerde vrijwilligster,

Nel Altorf

is overleden.

 

Wij wensen Piet en familie

veel sterkte met het verwerken

van dit verlies.

Nel Altorf300

{slider Kennisquiz Driesprong: wie wordt de slimste Rosmalenaar (sr. / jr.)?}
logo1200

PERSBERICHT

1200 jaar Rosmalen en SJV slaan op 14 juni a.s. handen ineen

In het kader van 1200 jaar Rosmalen kleurt Rosmalen zondag 14 juni a.s. blauwwit. Met een bijzondere fotoshoot bij het Wiel van Armando, een creatieve invulling van verenigingen bij De Annenborch en als klap op de vuurpijl een speelse kennisquiz voor jong en oud op De Driesprong viert Rosmalen zijn eerste naamsvermelding in 815. En aan het einde van de dag kun jij de Slimste Rosmalenaar jr. of sr. 2015 zijn! Noteer alvast zondag 14 juni en speciaal voor de kids: meld je aan!

De Heemkundekring Rosmalen en SJV richten op zondag 14 juni de Driesprong in tot een quizpodium van formaat. Op die middag wordt alle inwoners de kans geboden om zich qua algemene en Rosmalense kennis te meten met elkaar, om uiteindelijk te strijden om de prestigieuze titel ‘slimste Rosmalenaar’. Voorzitter van De Heemkundekring Wilma van Creij: “Natuurlijk staat gezelligheid voorop, maar we gaan natuurlijk wel serieus met elkaar aan de slag. Aan de hand van tal van algemene en Rosmalense vragen strijdt iedereen om ‘de Slimste Rosmalenaar’ te worden.” De presentatie is in handen van Rosmalenaar Marc van Nuland.

Start bij ‘Het Wiel’ en De Annenborch
Voordat de quiz start, wordt iedereen opgeroepen om tussen 11.30 en 11.45 uur te verzamelen bij het Wiel van Armando. Daar wordt een bijzondere ‘1200-foto’ gemaakt. Vanaf het Wiel wandelt de groep langs De Annenborch, waar speciaal voor de oudste generatie Rosmalenaren een aantal mooie culturele momenten worden getoond.

Durf jij het aan?
Om 14.00 uur start op de Driesprong de jeugdquiz, speciaal bedoeld voor de basisschoolgroepen 5 tot en met 8. Via het zogenaamde ‘petje op petje af’-principe, leiden verschillende quizrondes tot een aantal finalisten. Uiteindelijk strijden zij met elkaar om ‘de Slimste Rosmalenaar 2015 jr.’ De finale is rond 15.00 uur. De SJV coördineert de kinderquiz en de inschrijving is inmiddels gestart. Iedereen die mee wil doen – woonachtig in Rosmalen of daarbuiten - kan zich inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wees er dus snel bij, want bij 200 kids stopt de inschrijving!

En durft u het aan?
Rond 15.30 uur start de gezellige quiz voor volwassenen. Iedereen mag meedoen, Rosmalenaar of daarbuiten woonachtig; de inschrijving hiervoor is op zondag 14 juni ter plekke tussen 14.45 en 15.15 uur. Ook voor volwassenen zijn verschillende vragenrondes voorbereid, die eveneens leiden tot een vijftal finalisten. Zij strijden uiteindelijk in een Grand Finale – rond 16.30 uur - om de Slimste Rosmalenaar 2015 sr.

Voor meer informatie:

Heemkundekring Rosmalen,
Wilma van Creij
(073) 521 09 84
SJV Rosmalen,
Adrienne Hazenberg
06 - 55 10 10 88

 {slider FOTOWEDSTRIJD ROND ‘ROSMALEN 1200’}

Spectrumhkkrm

 

 PERSBERICHT

In het kader van Rosmalen 1200 organiseert Fotoclub 't Spectrum uit Rosmalen, in samenwerking met de Heemkundekring Rosmalen, een fotowedstrijd die open staat voor amateurfotografen en professionals. De foto's moeten laten zien wat de deelnemers kenmerkend vinden aan Rosmalen.

De wedstrijd kent twee prijzen: een wordt toegekend door een vakjury, de andere door het publiek. Hiervoor worden de foto's in de laatste week van september gepubliceerd op de website van Fotoclub 't Spectrum (www.fotoclubtspectrum.nl) en kan er worden gestemd op een favoriete foto. De vakjury bestaat uit vertegenwoordiger s van de fotoclub en de Heemkundekring. Op zondagmiddag 11 oktober 2015, tijdens de expositie van Fotoclub 't Spectrum (10 en 11 oktober 2015 in Perron-­‐3) worden de winnaars van beide prijzen bekend gemaakt.

wielrosmalen1200Inzenden, maximaal drie foto's per deelnemer, kan tot en met 15 september 2015. Deelname aan de wedstrijd is vrijblijvend en gratis. De foto's dienen wel in dit jaar te zijn gemaakt en te voldoen aan het onderwerp 'wat is voor u kenmerkend aan Rosmalen'.

Voor de volledige wedstrijdvoorwaarden kunt u terecht op de site van de fotoclub (www.fotoclubtspectrum.nl/fotowedstrijd.html). Daar vindt u ook de criteria waaraan de foto moet voldoen en waar u de foto('s) naar toe dient te sturen.

{slider De Groote Wielen in de laatste IJstijd}

Heel vroeger kon je zomaar een mammoet tegenkomen

De Heemkundekring Rosmalen trekt veel belangstelling met de lezingen die zij organiseert. De avond van Karrenspoor tot Snelweg was meer dan druk bezocht. De volgende avond is op dinsdag 14 april in Perron-3. Te gast is dan Anton Verhagen die vertelt over de archeologische vondsten in De Groote Wielen.

Door Herman van Dinther, Foto: Anton Verhagen in De Groote Wielen

Waar nu een wijk ontstaat met vierduizend woningen lag in de laatste IJstijd een ongerept gebied dat ruimte bood aan veel prehistorische dieren en Neanderthalers die er een kamp hadden. Die dieren zijn grotendeels uitgestorven en kennen we vooral van plaatjes uit geschiedenisboeken. Anton Verhagen gaat deze avond veertigduizend jaar terug in de tijd en vertelt over het leven van de wolharige mammoet, de wolharige neushoorn, wisenten, rendieren, reuzenherten, elanden, beren, wolven, hyena's , bevers, poolvossen en zeearenden. "We kunnen het ons vandaag de dag nauwelijks voorstellen maar die beesten leefden dus toch echt hier in de omgeving."AntonVerhagenKl

Werktuigen
Tijdens het uitgraven en het zand zuigen in de plas in De Groote Wielen, werden vele honderden beenderen gevonden van deze prehistorische dieren en er werden vele stenen en benen werktuigen gevonden die door de Neanderthalers gemaakt werden. Uniek voor West Europa is de vondst van een vuistbijl vervaardigd door de Neanderthalers.
Anton Verhagen vertelt deze avond over de vele ontdekkingen en vondsten die zijn gedaan bij het bouwrijp maken van De Groote Wielen. "Van groot wetenschappelijk belang", onderstreept hij. "Er is ook een duidelijke relatie tussen de opgravingen in Rosmalen en de vondsten van een Neanderthalerkamp in Den Bosch, die zijn blootgelegd bij de aanleg van de parkeergarage aan de Hekellaan. Daar ga ik ook op in."
Voor het tijdrovende en minutieuze onderzoek sloegen de universiteiten van Groningen, Amsterdam, Leiden en Gent (België) de handen ineen en werkten samen met de amateur archeologen van de archeologische werkgroep Cro Magnon uit Empel. Verschillende vondsten kunnen op 14 april ook worden bekeken.

Veel ervaring
Anton Verhagen is een zeer ervaren amateur archeoloog die al vijfenvijftig jaar actief is in dit werk. "Mijn hobby begon met zoeken langs de rivier de Dommel en in bouwputten van de binnenstad van Den Bosch. Later ging ik met mijn bootje zoeken langs de rivier de Maas. Ik ben voorzitter van de archeologische werkgroep Cro Magnon uit Empel en ben beheerder en conservator van het museum Hertogsgemaal in Gewande. Voor mijn hobby en archeologisch en paleontologisch onderzoek ga ik regelmatig op expeditie naar Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Oostenrijk, Alaska, en de Klondick in de Yukon (Canada). In Alaska en Canada doe ik onderzoek in de permafrost, dat is eeuwig bevroren grond. Daar ben ik dan in gezelschap van Dick Mol die als Mister Mammoth bekend staat.
De lezing is op dinsdag 14 april. De toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 1,20. Aanmelden kan via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 - 21 45 65 45.

{slider Lezing 'Van karrenspoor tot snelweg'}

Door Herman van Dinther

Heemkundekring ontvangt archivaris Henk Buijks

De Graafsebaan ofwel de N59 en nu de A50 heeft in de loop der jaren heel wat gedaantewisselingen ondergaan. De verkeersader, die aanvankelijk een karrenspoor was, is met de toename van het verkeer meegegroeid en heeft nu de status van snelweg.

Door Herman van Dinther

De Heemkundekring Rosmalen houdt op 17 maart 2015 een interessante bijeenkomst over dit deel van Rosmalen. Als gastspreker is uitgenodigd Henk Buijks, tot voor kort regio archivaris voor Brabant- Noordoost bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in ’s-Hertogenbosch.
Eerder werkte Henk bij het Streekarchief Maasland waartoe ook Rosmalen behoorde. De samenvoeging van de streekarchieven Vught, Oss, Veghel en Grave met het Rijksarchief Noord- Brabant leidde tot het ontstaan van het BHIC.
Henk Buijs is vaak buiten te vinden waar hij met passie zijn hobby’s als wandelen en fotograferen beoefent. Het fotowerk gebruikt hij ook bij de vele presentaties die hij geeft.VanKarrespoorkl

Publicaties
De geschiedkundige heeft veel publicaties op zijn naam staan waarvoor hij veel spitwerk heeft verricht. Dat geldt ook voor zijn uitgave ‘Van karrenspoor tot snelweg, Verhalen over de weg van ’s-Hertogenbosch naar Grave’, 1800-2005. Deze uitgave verscheen in 2005 en is de leidraad voor de lezing op 17 maart. Extra aandacht zal hij daarbij geven aan het gedeelte van de Graafsebaan/Rijksweg dat de gemeenschappen Hintham, Maliskamp en Nuland doorkruist.

Aanmelden
De schrijver publiceert al ruim dertig jaar. Van zijn hand verschenen onder andere ‘675 jaar Waterschappen in de Maaskant, 1309-1984’; ‘Vinkel 100 jaar kerkdorp 1884-1984’; ‘Waar land en water elkaar ontmoetten …..’ ‘Van den Grave aff totter Diezen toe’, 1307-1996; ‘Dorpen aan de rivier, Verhalen uit de voormalige gemeente Lith’; ‘Drie-eenheid in verscheidenheid, Herinneringen aan Maasdonk’, 1993-2014.
Het programma op dinsdag 17 maart is in de ruimte van de Heemkundekring in Perron-3 en begint om 19.30 uur. De entree voor leden is gratis, anderen betalen € 1,20.
Om zeker te zijn van een plekje in de zaal is vooraf aanmelden gewenst. Dat kan bij Wilma van Creij via e-mail wilmaheem@gmail.com of telefonisch 06 - 21 45 65 45.

{slider Heemkundekring markeert 1200 jaar Rosmalen met derde biertje}

TripleHKKlogo1200Rosmalen: Wilma van Creij heeft als voorzitter van de Heemkundekring een turbulent jaar achter de rug. In 2014 werd namelijk het zilveren jubileum gevierd met tal van extra activiteiten. “Dat heeft op onze club vrijwilligers een flinke wissel getrokken, maar het heeft ook veel voldoening gegeven. De presentatie van ons eigen bier was toch wel een van de hoogtepunten.”

Door Herman van Dinther

Het idee om een eigen bier op de markt te brengen was een lang gekoesterde wens maar bleek toch moeilijker dan gedacht. “Maar het is gelukt ook dankzij de enthousiaste inzet van Piet van Lokven van Wijnhuis Rosmalen aan de Oude Baan. Hij heeft ons geweldig geholpen met het vinden van een goede brouwer en het opzetten van een marketingplan. En binnen onze eigen vereniging hebben we Rob Hoogeboom die alles weet van bier en enthousiast zijn schouders heeft gezet onder het project.” Vorig jaar januari konden we dan eindelijk het bier donker dubbel ‘Van ons Eygen’ presenteren. In juni volgde het blonde bier.

Triple
Het bier valt letterlijk in de smaak. Behalve bij Wijnhuis Rosmalen staat het bier bij Perron-3 en bij Bottles op de bierkaart. Wilma: “Er is een vaste groep fans van ons bier ontstaan en die groep groeit gestaag. Je kon er dan ook op wachten dat er vraag zou komen naar tripel bier ‘Van ons Eygen’. Aan die vraag zijn we tegemoet gekomen en sinds kort is het verkrijgbaar. We vonden het een goed moment om het te presenteren bij de start van de activiteiten rond Rosmalen 1200 jaar. Voor ons bier krijgen we een goed waarderingscijfer van bierliefhebbers. Dat kun je zien op de website waar je met de link https://untappd.com/b/heemkundekring-rosmalen-van-ons-eygen-blond/761625 terecht komt. Intussen hebben we dus drie biersoorten met elk hun eigen etiket waarin we onze huisstijlkleuren rood, geel en blauw hebben verwerkt.

Verenigingen dag
Aan de activiteiten rond Rosmalen 1200 werken we op dit moment heel hard, als Heemkundekring hebben wij de coördinatie. Zo zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor een grootse Verenigingendag op 14 juni. Een onderdeel daarvan is een groot defilé dat we voor de bewoners van De Annenborch presenteren. Het getal 1200 gaan we met mensen uitbeelden. Vanuit een hoogwerker maken we daar een spectaculaire foto van. En op De Driesprong gaan we een groot spellenfestijn opzetten waar oude spelen zoals touwtrekken onderdeel van zijn. In oktober presenteren we een grote tentoonstelling over 120 Rosmalense gezinnen met gemiddeld tien kinderen. Dat wordt geweldig als ik zie hoe de werkgroep die dat voorbereidt, daar mee bezig is”, vertelt Wilma enthousiast.

{slider Rosmalense standerdmolen in stralend led licht}
Bij een mooie traditie behoort eigenlijk ook jaarlijks weer een mooi verhaal. Op 28 december 2014 organiseerde de Verenging Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch weer haar jaarlijkse jaarafsluiting. Zoals vele jaren gebeurt dat rondom de standerdmolen in Rosmalen. Vele leden van de vereniging, buren en belangstellenden geven acte de préséance onder het genot van koffie, glühwein en worstenbroodjes. En voor de inmiddels ook meer bezoekende jeugd is er frisdrank.

Tekst & foto: Rob Hoogeboom

Molen2015De traditie leert dat er altijd aan René Vogels iets te melden valt of hij heeft iets te melden. Een dag van te voren is de omgeving voorzien van een witte sneeuwdeken en dan is elke mededeling een feest op zich. In 2015 viert de vereniging haar 10 jarig bestaan.Een kleine mededeling van een van de leden is dat Heemkundekring Rosmalen druk bezig is met het op de markt brengen van een Rosmalense molen postzegel. Maar de uniekste lichtgevende mededeling komt toch wel van René Vogels zelf. Men is de laatste jaren druk doende geweest om de molen beter over te laten komen. De algemene opknapbeurt en nieuwe verf geven de molen al een mooier aanzien. Maar voor de molenaars blijven er altijd wel wat kleine wensen over. Zo heeft molenaar Frans Hollander er voor gezorgd dat de molen sinds enkele maanden weer echt meel kan malen. Nog op beperkte schaal en nog geen consumptie meel. Maar het begin is toch weer gemaakt. Zo moesten ook nog de 12 kruipalen vernieuwd worden. Deze zijn zelfs met een laser op hoogte gesteld. Er zijn in de regel altijd goede gesprekken met de gemeente ’s-Hertogenbosch. Want een monument zal toch ook zich van zijn goede moeten laten zien. Zo is er goedkeur gegeven om de bestaande aanstraal verlichting te vervangen. Het viel de overbuurman Piet Verstappen al op dat sinds begin december de aanstraal verlichting zijn werk niet deed. Als “beschermheer” van de molen wilde hij al in de pen klimmen om zijn ongenoegen te spuien. Een gesprek met de molenaars gaf wat meer licht in deze zaak. Het elektro installatie Mulders uit Hintham deed zijn naam eer aan en heeft keihard gewerkt om alles nog voor 28 december op tijd klaar te krijgen. In de bedoeling lag om wethouder Huib van Olden op deze dag de officiële openingshandeling te laten verrichten. Helaas was door enige tegenslag nog niet zeker of alles op tijd klaar zou zijn. Het werk betrof 4 nieuwe palen met nieuwe led lamp units en 4 bodem aanstraal led lampen rondom de voet van de molen. Dat vergt dus ook veel graafwerk, kabels leggen en wat er al niet meer bij komt kijken. De led verlichting is ook per gebeurtenis aan te passen; met Carnaval krijgt men blauw/wit licht, met Koningsdag is er oranje licht. Er zijn vele mogelijkheden. Met deze led lampen werkt de gemeente meteen mee aan energie neutraal bezig zijn. Men heeft meer licht en kleur voor minder stroomkosten en ook minder CO2 uitstoot. De opening c.q. het aanzetten van de verlichting is verricht door “beschermheer “ Piet Verstappen. Daarbij was het even wachten tot het duister zijn intrede deed. Piet woont tegenover de molen en houdt al jaren lang een oogje in het zeil en aan hem is deze bijzondere opening zeer toevertrouwd. Hij koos voor het witte led licht dit gezien de sneeuw omgeving en het lied van Marco Borsato op de achtergrond. Met het oog op Rosmalen 1200 jaar is dit wel een unieke blijvende feestverlichting te noemen. Tja, alleen dat kandelaberen zal nog wel even op zich laten wachten.

{slider Rosmalen viert 1200 naamsbekendheid}logo1200
De Heemkundekring uit Rosmalen heeft een druk jaar achter de rug. De vereniging bestond tenslotte 25 jaar, wat uiteraard gevierd moest worden. En daarnaast was het 70 jaar geleden dat Rosmalen bevrijd werd en op de valreep van 2014 mochten ze ook meewerken aan het historisch wijkproject. Tijd om uit te rusten is er niet, want dit jaar wordt gevierd dat Rosmalen 1200 jaar bestaat. Of nou ja, waarschijnlijk bestaat het al veel langer, maar toen dook het voor het eerst op in officiële documenten. Op 24 januari wordt het jaar geopend en het hele jaar zullen er festiviteiten zijn.

1200jaarRosmalenHet logo van Rosmalen 1200, trots getoond door Wilma van Creij

Door Sophie Fleur

In 2012 kwam het al ter sprake dat er in 2015 een feestjaar zou zijn. Echter, de vrijwilligers van de heemkundekring hadden het al druk genoeg met de festiviteiten van hun eigen jubileum. Vandaar dat Wilma van Creij het oppakte, in samenwerking met Henda Pennings (tevens penningmeester). “Vorig jaar hebben we zo’n vijf keer bij elkaar gezeten. Het is namelijk niet alleen het feest van Rosmalen, maar ook van Engelen, Orthen en Empel. En omdat deze nu samen een gemeente vormen met Den Bosch, viert die laatste ook mee.”

En dat is wel zo praktisch, al bestaat Den Bosch niet zo lang en is de stad zelfs als nieuwe stad bij Orthen ontstaan in 1185. Dat scheelt toch bijna vierhonderd jaar met Rosmalen en waarschijnlijk nog veel langer. Dat zit zo: in 815 werd door een zekere Alfger een schenking gedaan aan een abdij in Lorsch. Het betrof een aantal bezittingen in onder andere Angrisa (Engelen), Ortinon (Orthen), Empele (Empel) en Rosmalla (Rosmalen). Op welke datum dat is gebeurd, is niet bekend. Dit houdt dus in dat Rosmalen in ieder geval 1200 jaar geleden al bestond, maar waarschijnlijk veel ouder is. Van Creij: “Daarom vieren we dit jaar niet het 1200 jaar bestaan, maar 1200 jaar naamsvermelding.”

1200 maanden
En ja nu is het 2015 en moet er nog wel het een en ander gebeuren. "Engelen is er al bijna vier jaar mee bezig. Zij pakken het heel groots aan. Ook Orthen is er al een tijd mee bezig. Wij moeten nog wat tempo maken, maar het afgelopen jaar kwam er zo veel op ons af dat we er simpelweg niet de mankracht voor hadden om ook hiermee druk aan de slag te gaan."

Toch is er al wel het een en ander georganiseerd. "Zo is er een logo gemaakt door Ted Heijmans. Dat logo komt ook op de vlaggen en banieren die elk dorp krijgt. Daarnaast hebben we natuurlijk al postkaarten van verschillende historische gebouwen in Rosmalen."

Verder staan er nog twee boeken op de planning. "Eén boek gaat over 1200 jaar Rosmalen. Daarin wordt de hele geschiedenis besproken. Het andere boek gaat over 1200 maanden Rosmalen, oftewel over de laatste honderd jaar. Dat wordt echt een prachtig prentenboek voor volwassenen. We hebben zo veel foto's in ons archief van verenigingen, inwoners, zorg, onderwijs en religie. Het gaat echt heel mooi worden."

Banieren
Op 24 januari vindt er een gezamenlijke start plaats in het centrum van Den Bosch. "Alle harmonieën van de vier plaatsen doen daaraan mee," vertelt Van Creij. Ook is er een tentoonstelling door het stadsarchief in de hal van het stadhuis, die vrij toegankelijk is. Daarnaast is het de bedoeling dat de verenigingen in Rosmalen ook gebruik gaan maken van het thema Rosmalen 1200.

"Van de gemeente hebben we een bepaald budget gekregen, waarmee we verenigingen kunnen helpen die iets met het thema willen doen. Sowieso hebben we vlaggen en banieren met de vier dorpswapens en hebben we ook nog vlaggen met het logo van Rosmalen. Bij alle invalswegen van de gemeente komen banieren te hangen. Op 14 juni is er een Verenigingendag. We hopen dat er dan zo veel mogelijk verenigingen mee willen doen. We starten dan sowieso met een optocht vanaf het Wiel van Amando, via de Annenborch naar het centrum. Verder is er al een vereniging die zeker meedoet. Voetbalvereniging RKKSV op de Kruisstraat houdt een international g-toernooi, voor mensen met een beperking en zij gaan daar het thema 1200 voor gebruiken."

De werkgroep voor Rosmalen 1200 is sinds kort ook uitgebreid met een aantal leden, waaronder onder andere ook Martien Veekens zit. "Hij is erg actief bij de heemkundekring met de nieuwsbrief en de website. Ook heeft hij meegewerkt aan het kwartetspel. Hij heeft veel historische kennis." Ondanks de drukte van vorig jaar zijn ze bij de Heemkundekring dus al druk bezig. Het wordt vast een bijzonder jaar.

Verenigingen die interesse hebben, kunnen contact opnemen met de heemkundekring via het contactformulier.

{slider Stamboom-onderzoek bij Heemkundekring Rosmalen}logo1200

Heb je altijd al willen weten waar de wortels van je familie liggen? Wat je voorouders voor mensen waren? Of je van een bekende of belangrijke familie afkomstig bent? Dan is er nu de kans om een start te maken om het allemaal uit te gaan zoeken. Ben je al begonnen met het onderzoeken van je familiegegevens, maar weet je niet goed hoe je het verder aan moet pakken, dan is dit de kans om het te weten te komen.
Op woensdag 28 januari start er een cursus van vijf lessen in Perron-3 en dan staat vooral februari in het teken van genealogie of in de volksmond stamboom-onderzoek genoemd.
Heemkundekring Rosmalen heeft ‘Antecedentia’ in de arm genomen om een cursus ‘Genealogie voor beginners’ te gaan verzorgen. Na een zeer interessante lezing van dhr. John Boeren in november j.l. is er besloten om hem ook voor de geplande cursus te vragen. Wij durven u te garanderen dat John u op een interessante, maar toch luchtige wijze, de nodige kneepjes van het vak zal leren.

De cursus wordt op de volgende data gegeven en ziet er als volgt uit:
Woensdag 28 januari: inleiding en algemene theorie, 4 februari: burgelijke stand, 11 februari: bevolkingsadministratie, 25 februari: dtb-registers en 4 maart: overige bronnen. (In de week van carnaval is er geen les)
De kosten bedragen € 50,00 voor leden en € 60,00voor niet-leden. Lesmateriaal en koffie / thee zijn bij de prijs inbegrepen. De lessen worden gegeven in de Heemkamer op de eerste verdieping van Perron-3 in Rosmalen. Ze beginnen om 19.30 uur en zullen 1½ uur duren. Er wordt tussendoor een kleine pauze ingelast voor (nog) een kopje koffie of thee.
De huiswerkbelasting is niet zo groot, dus twijfelt u of u wel genoeg tijd hebt om van alles uit te gaan zoeken, dan is het toch de moeite waard om deel te nemen.

Hebt u interesse om deel te nemen aan de cursus? Dan kunt u zich aanmelden via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Het maximum aantal deelnemers is 15, wie het eerst komt, wie het eerst maalt…

{slider Met Heemkundekring een duik in de familiegeschiedenis
Genealoog John Boeren op 12 november te gast in Perron-3}
In het kader van vijfentwintig jaar Heemkundekring Rosmalen houdt de vereniging op woensdag 12 november een avond over genealogie. Te gast is John Boeren die veel publicaties op dit gebied op zijn naam heeft staan. Mensen die geïnteresseerd zijn in stamboomonderzoek kunnen een leerzame avond doorbrengen in Perron-3.

Door Herman van Dinther

De lezing is een algemene introductie op genealogisch onderzoek. Mensen die zich nog nooit met dit onderzoek hebben bezig gehouden, krijgen de eerste beginselen uitgelegd. Wie zelf al genealogisch onderzoek doet, is ook van harte welkom om mee te praten, aan te vullen of eigen voorbeelden te geven.
Genealogisch onderzoek in Nederland is voor een groot deel 'standaard', al zijn er natuurlijk in iedere regio ook verschillen. John: "Ik zal tijdens mijn lezing het algemene verhaal houden, maar proberen voorbeelden uit Rosmalen of directe omgeving te geven."
Bij veel mensen sluimert soms al heel lang het idee om eens in de stamboom te duiken. Maar het komt er vaak niet van, een beetje koudwatervrees kan hieraan ten grondslag liggen. Want hoe begin je eigenlijk zo'n onderzoek, zijn er meerdere methodes?
John: "Op deze vragen ga ik uitgebreid in en geef ook aan wat het verschil is tussen de burgerlijke stand en de bevolkingsadministratie. Maar ik geef ook aan welke bronnen je kunt raadplegen en hoe betrouwbaar die zijn. Ook zal ik, als de tijd het toelaat, enkele 'gouden regels' aanhalen. Laat ik ze anders noemen: tips en valkuilen voor de genealoog."

Passie voor historie
JohnBoerenJohn Boeren, (41) heeft bijna zijn hele leven al een passie voor geschiedenis. Hij studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Tilburg en volgde daarna de Hogere Archiefschool in Den Haag. Van 1996 tot 2005 was hij als hoofd dienstverlening en educatie werkzaam bij het Regionaal Archief Tilburg. Sinds 2006 heeft hij bij de gemeente Tilburg andere functies vervuld. In 2011 werd hij buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

In 1998 begon hij met genealogisch en historisch onderzoek. Hij is bestuurslid van de Nederlandse Genealogische Vereniging, voorzitter van de Stichting Adriaen Snoerman Fonds, lid van de heemkundekringen in Loon op Zand en Kaatsheuvel en publiceert al vele jaren artikelen op het gebied van genealogisch en regionaal-historisch onderzoek.

Om u enigszins voor te bereiden op deze lezing is het wellicht zinvol om ook eens kennis te nemen van hetgeen op onze eigen website onder de rubriek 'Genealogie' is opgenomen.
De lezing 'Genealogie' op woensdag 12 november start om 19:30 uur in de Heemkamer (1e verdieping Perron-3).
Entree leden gratis. Niet leden betalen € 2,50.
{slider 70 jaar bevrijding Rosmalen op 31 oktober en 1 november 2014}

Vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november 2014 worden twee heel speciale dagen. Dan vieren we dat het 70 jaar geleden is dat Rosmalen bevrijd werd. In samenwerking met Stichting Gedachteniskapel Rosmalen is er een heel mooi programma georganiseerd voor jong en oud.

Op vrijdagochtend zullen leerlingen van het Rodenborch-College een voorstelling geven voor leerlingen van groep 8 (en eventueel 7) van de Rosmalense basisscholen. ’s Middags zullen de leerlingen van het Rodenborch-College getrakteerd worden op een mooie voorstelling van examenleerlingen van het Koning Willem I College. ’s Avonds vindt er een uniek gegeven plaats. Het Rosmalens Mannenkoor en Muziekvereniging St. Cecilia geven dan samen een concert in de theaterzaal van Perron-3. Dit is de eerste samenwerking van deze twee Rosmalense verenigingen in de geschiedenis. Iedereen is welkom om te komen luisteren en kijken, maar er moet wel een kaartje van € 3,00 gekocht worden bij Wilma van Creij, Dorpsstraat 109 in Rosmalen.

Op zaterdag 1 november starten we op de Kruisstraat met een tocht van ‘Keep them Rolling’ naar het monument aan de Schoolstraat in Rosmalen. Daarna gaat de stoet verder naar de Driesprong, waar een pauze zal zijn. Intussen kunnen mensen de voertuigen van dichtbij bekijken. Dan vertrekt de stoet naar ‘De Annenborch’ en zal terugkeren, om te stoppen op het eindstation bij Perron-3. Het programma gaat dan binnen verder. Het Rosmalens Mannenkoor wacht u in de theaterzaal op met een aantal liedjes uit oorlogstijd. Zij worden afgelost door dhr. John van Miltenburg. Deze geeft een interessante presentatie met interviews over de bevrijding van Rosmalen. Daarna kunt u wederom luisteren naar het Rosmalens Mannenkoor, dat op de brug van de hal nog een aantal liedjes ten gehore zal brengen. ’s Avonds is er een concert van de APM-band in de theaterzaal, geheel in het thema. RosmallaJubileumklHiervoor dient u een kaartje van € 5.00 te kopen, ook weer bij Wilma van Creij. Het gehele weekend (vrijdag t/m zondag) zal in Perron-3 de tentoonstelling ’De bevrijding van Rosmalen’ te zien zijn. Tijdens deze expositie is tevens de speciale editie van ‘Rosmalla’ te koop. Deze uitgave is in de maand oktober tegelijk met de ‘Nieuwsbrief’ bij de leden afgeleverd. Voor niet-leden is de bijzondere uitgave dan bij ons te koop voor € 9,50 én verder nog bij het inmiddels bekende verkoopadres: Dorpsstraat 109.

Affiche 1944-2014.pdf

{slider Fietstocht op zondag 29 juni 2014}
Op zondag 29 juni kan men deelnemen aan een fietstocht langs de grenzen van de voormalige gemeente Rosmalen. De start is van 9:30 tot 10:30 uur vanaf Perron-3. De route is ongeveer 40 km lang. De route op papier is voorzien van informatie aan de hand van foto's en de diverse informatiebordjes die men aantreft langs de route.

Bij het moeras van de Groote Wielen zal Otto Kwak uitleg geven over de daar aanwezige oeverzwaluwwand en de vogelpopulatie in dat gebied. Bij Stadsboerderij 'Eygentijds' zijn informatiestands van De Groene Vesting en de Hertogboeren. Deze locatie op de Blauwe Sluisweg/Lunerkampweg gaat deel uit maken van het gebied Rosmalense Aa.

In geval van pech kan men beroep doen op Q-bike uit Rosmalen voor kleine reparaties. In uiterst geval van nood heeft Q-bike ook een leenfiets ter beschikking, zodat men de route kan uitfietsen.

Het inschrijfgeld bedraagt € 2,50 per persoon . Voor leden van de Heemkundekring Rosmalen is het gratis. I.v.m. met de organisatie is een vooraanmelding gewenst. Dit kan via e-mailadres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
{slider Twee nieuwe wandeltochten op zaterdag 14 juni 2014}
Mensen, die graag enkele uren wandelen of willen oefenen voor de Nijmeegse Vierdaagse, kunnen op zaterdag 14 juni tussen 8 en 9 uur terecht bij Heemkundekring Rosmalen. Bij de hoofdingang van Perron-3 kunnen zij dan starten voor een mooie wandeltocht van ongeveer 25 km. De route gaat langs de binnenkant van de gemeentegrenzen van de voormalige gemeente Rosmalen. Voor de minder geoefende wandelaars onder ons is er een verkorte wandeling uitgestippeld van ongeveer 10 km.

Aanmelden voor deelname kan, naast het vroege uur, ook tussen 10.00 en 14.00 uur in de hal van Perron-3 (bij de grote tafel naast de lift).
De route staat op papier en de wandelaars kunnen zelf bepalen waar zij een pauze in willen lassen.

Als u zich ná de wandeling nog even meldt bij de entree van de tentoonstelling ‘Religie, zorg en onderwijs in Rosmalen’ in Perron-3 (bij de voornoemde grote tafel), dan krijgt u nog een bruikbaar kleinigheidje van onze vereniging.

Leden kunnen gratis deelnemen aan de wandeltochten. Niet-leden betalen € 2,00.
{slider Nu ook speciaal BLOND-bier ‘Van ons Eygen’}
Het Dubbel biertje ‘Van ons Eygen’ is een succes. Daarom is besloten om ook een Blond biertje op de markt te brengen. Vaak vinden mensen het lekkerder om in het zomerseizoen Blond te drinken en in de wintermaanden Dubbel of Tripple.

Van ons Eygen BlondKl

Met mooi weer in het verschiet, zal er in het Paasweekend volop Blond 'Van ons Eygen' te verkrijgen zijn. Natuurlijk bij 'Wijnhuis Rosmalen' aan de Oude Baan, maar ook bij diverse horeca-gelegenheden; zoals nu bekend is bij 'Perron-3', 'Bottles' en 'De Kentering'. Hopelijk volgen er nog meer.

Degene die het flesje van ons Dubbel kennen, zullen het Blond ook meteen herkennen, want de twee etiketten lijken erg op elkaar. De doppen van de flesjes zijn anders van kleur; Dubbel heeft een blauwe en Blond heeft een licht zilveren/gouden kleur.

Voor de bierkenners onder ons volgt hier de omschrijving van het Blond 'Van ons Eygen':

Dit blond bier is een 'levend' abdijbier van 7,5% alcohol volume dat net als de andere speciaal-bieren nagist op de fles. Omdat het bier hergist, wordt de smaak naarmate het bier evolueert, ronder en rijper. Dit blond bier bezit een hoppige smaak met een moutachtige achtergrond. De fijnproever kan er ook een licht fruitachtige vanillesmaak in terugvinden.

{slider 15 en 16 maart 2014: Tentoonstelling in Perron-3}
'Tekenen en schilderen in Rosmalen'

Rosmalen kent veel teken- en schilderstalenten. Dat laat Heemkundekring Rosmalen zien, door een greep uit de collectie tekeningen en schilderijen van onze vereniging tentoon te stellen op zaterdag 15 en zondag 16 maart a.s. Naast werken uit ons eigen archief, zijn er ook werken door diverse mensen in bruikleen gegeven. Het merendeel van alle werken valt onder de noemer pentekening. Hiervan zijn de meeste van de hand van de vorig jaar overleden Bert van de Doelen.

De tentoonstelling laat voornamelijk Rosmalense huizen, boerderijtjes en landschappen zien. Onze Sint-Lambertuskerk blijkt door de jaren heen een graag vastgelegd onderwerp en neemt ongeveer een tiende deel van de ruim 80 werken voor zijn rekening. Veel van de onderwerpen zijn al lang geleden door de slopershamer verdwenen, zoals 'De Roskam' op de Kruisstraat en de huisjes op de Maliskampse Hei. De tentoonstelling zal dus bij veel bezoekers herinneringen oproepen aan Rosmalen in vroegere tijden.

Om het geheel wat meer ruimte te kunnen geven, is er besloten om niet alles in de Foyer onder te brengen, maar ook een deel van de tentoonstelling in onze Heemkamer op de eerste verdieping van Perron-3 te rangschikken. Deze ruimte is gemakkelijk via trap of lift bereikbaar.

De tentoonstelling is op zaterdag 15 en zondag 16 maart geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

De toegang is gratis.

{slider Bier-specialist Gerard Velders te gast bij Heemkunde Rosmalen}

gerardvelders

Rosmalen: In het zilveren jubileumjaar van Heemkundekring Rosmalen organiseert de vereniging tal van interessante activiteiten. Op woensdag 12 februari is Oisterwijker Gerard Velders (60) te gast. Hij kent de kenmerken van een goed glas bier dat door veel kleine brouwerijen wordt gebrouwen. In de ruimte van de Heemkundekring aan de Hoff van Hollantlaan verhaalt hij over de geschiedenis van de brouwerijen in Rosmalen, Den Bosch en de regio. En natuurlijk alles over bier.
Door Herman van Dinther
“Van de Rosmalense brouwerijgeschiedenis is niet heel veel bewaard gebleven”, stelt hij teleurgesteld vast. “Maar wanneer ik in de regio duik dan komen er heel wat interessante verhalen boven drijven. Maar zijn er ook nog veel attributen en zelfs locaties in tact gebleven.” Gerard maakte in zijn jonge jaren samen met zijn vriendenclubje kennis met bijzondere bieren. Dit gekoppeld aan zijn interesse voor geschiedenis zette hem op het spoor van alles wat met bier en brouwerijen te maken heeft. In de jaren tachtig volgde hij een cursus bierbrouwen en begin jaren negentig sloot hij zich aan bij de vereniging PINT, een club van heel betrokken en kritische bierkenners. Hij maakt deel uit van de redactie van het ledenblad waarvoor hij regelmatig schrijft over bierstudiereizen. Als rasechte Bosschenaar verzorgt Gerard al een jaar of zes voor de module Industrieel Erfgoed t.b.v. Boschlogie III de lezing Bier en bierbrouwerijen in ’s-Hertogenbosch en omgeving. “Bij mijn lezingen ga ik ook in op het economisch belang van de kleine brouwerijen. Dat moet je namelijk niet onderschatten. Om die reden werd ik eerder uitgenodigd door de Hogeschool Den Bosch om de studenten inzicht te geven in het belang van deze kleine biersector.” Rosmalense bierkenner De bierkenner Velders werd voor de Heemkundekring uitgenodigd door Rosmalenaar Rob Hoogenboom zelf ook een groot bierkenner en mede-inspirator voor het Heemkundebier Van ons Eijgen. Rob: “Het is hartstikke fijn dat Gerard onze gast wil zijn en komt vertellen over zijn grote voorliefde voor bijzonder bier. Hij is zelf een verdienstelijk amateur bierbrouwer. Vorig jaar mocht hij zelfs een dag mee brouwen bij de Bossche brouwerij ’t Kolleke van Jan van Kollenburg. Hij heeft een soort van fotografisch geheugen voor smaken en geuren van bieren en is een ware meester in bierproeven. Behalve dat is hij een man met brede interesses. Naast zijn werk als ambtenaar burgerlijke stand bij de gemeente Den Bosch is hij muzikant en beheerst hij het Chinese kaligrafieschrift. Een man die ons een boeiende avond gaat bezorgen, dat weet ik zeker.”

De avond wordt gehouden in de kelder van Perron-3, ingang via het gebouw B aan de Hoff van Hollantlaan. Het programma begint om 19.30 uur en de toegang is gratis voor leden. Niet-leden betalen € 2,50 aan de zaal. Een plaats reserveren is gewenst. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{slider Charlie (Kareltje Knetter) en Julie Verzantvoort bedanken Rosmalen}

Op zaterdag 26 oktober 2013 is door "Thuis in Rosmalen" een evenement georganiseerd met als thema "Rosmalen Toen – Rosmalen Nu". De Heemkundekring Rosmalen heeft een duidelijk bijdrage geleverd in de voorbereiding, maar ook tijdens het evenement met onder andere een expositie in De Kentering.
In dit kader van dit evenement heeft "Thuis in Rosmalen" Kareltje Knetter en zijn vrouw Julie uitgenodigd om gedurende ruim drie weken gast te zijn in Rosmalen.
Kareltje is immers in 1960 met zijn ouders, broers en zussen geëmigreerd naar Australië en paste prima in het thema "Rosmalen Toen – Rosmalen Nu".
Na vele succesvolle zakelijke jaren hebben Karel en zijn vrouw Julie besloten om hun spaargeld volledig in te zetten voor kansarme kinderen in onder ander de Filippijnen en Vietnam. Tevens collecteren ze gedurende negen maanden per jaar in de shopping-centra in Melbourne voor dit doel.
Gedurende hun driewekelijkse verblijf hebben zij ook in Rosmalen gecollecteerd en zijn donaties ontvangen. Zij hebben een aanzienlijk bedrag meegekregen naar Australië.
Nu hebben ze teruggekoppeld dat het Rosmalense geld is besteed om twee kinderen een succesvolle hartoperatie te laten ondergaan.
Karel en Julie, maar ook de ouders van de kinderen uit Vietnam bedanken Rosmalen daarvoor.
Op de twee foto's staan de kinderen, met hun moeders, die een hartoperatie hebben ondergaan dankzij de donaties van de bedrijfsleven en inwoners van Rosmalen.004a004b

{slider Start jubileumjaar}

Op 12 januari 2014 is er stil gestaan bij het heugelijke feit dat Heemkundekring Rosmalen exact 25 jaar geleden werd opgericht. Op deze dag werd het startsein gegeven voor de viering van het jubileumjaar, waarin diverse grotere activiteiten zullen plaatsvinden. Dankzij de welwillende medewerking van 'Perron-3' kon de vereniging gebruik maken van zowel de foyer als de theaterzaal. Ondanks het voldongen feit dat het in de gemeente 's-Hertogenbosch en verdere regio barstte van Nieuwjaarsrecepties en andere activiteiten, mocht men zich toch verheugen op een grote opkomst. Er waren velen die het bestuur en haar leden zijn komen feliciteren. Onder hen ook leden van het college en de gemeenteraad, die niet direct in hun dagelijkse functie, maar als betrokkenen en geïnteresseerde burger van de gemeente hier aanwezig waren. Dit is zeer gewaardeerd door bestuur en vrijwilligers van onze vereniging.
Eén van de gasten was erelid dhr. Theo Derksen. Tijdens het officiële gedeelte in de theaterzaal passeerde in een helder betoog van hem als eerste voorzitter, een korte historie van de vereniging. Mede ook een oproep aan de gemeente om eens uit te kijken naar een betere huisvestiging om zeker nog eens 25 jaar Heemkundekring Rosmalen te garanderen.
De huidige voorzitter, Wilma van Creij, vervolgde het spreekmoment met voornamelijk een blik in de toekomst en bedankte daarna alle mogelijke mensen die hebben meegewerkt om Heemkundekring Rosmalen 25 jaar lang op de rit te houden. Dit zonder namen te noemen, want "dan wordt er altijd wel iemand vergeten", benadrukte ze met klem. Verder heeft zij twee mooie handelingen verricht: allereerst het officieel in de lucht brengen van de totaal vernieuwde website van de vereniging en vervolgens het introduceren en tevens op de markt zetten van het speciale dubbel bier 'Van ons Eygen'. Dit gebeurde eveneens met een speciaal bierglas, waarin het logo van de vereniging en de naam van het bier is gegraveerd. Dit bier is nu ook te koop bij 'Wijnhuis Rosmalen' aan de Oude Baan en (tot op heden) bij de horecagelegenheden 'Perron-3', ' 't Vosje – de Driesprong', 'Bottles', 'd'n Beer', 'de Kentering' en 'Don Arroyo'. Het glas is te koop bij het voornoemde Wijnhuis en natuurlijk bij de Heemkundekring zelf.
Na het officiële gedeelte hebben de aanwezigen het bier goed laten degusteren, zoals de bierkenners dat noemen. In de theaterzaal draaide men een film van Rosmalen in de 60-er jaren. In de foyer was de kleine tentoonstelling '25 jaar Heemkundekring Rosmalen' te bezichtigen met diverse fotocollages, maquettes en verschillende fotoboeken van oud-Rosmalen. Men kon aan een aparte tafel het zeer unieke, gegraveerde bierglas kopen, maar ook het speciale postzegelvel (van vorig jaar) en de voor dit jubileum gemaakte pen. Dit alles om de (krappe) kas een beetje te spekken. Natuurlijk kon men zich er ook inschrijven als lid. De vele gasten pendelden, vooral veel pratend en herinneringen ophalend, van het één naar het ander. De meeste met een glas 'Van ons Eygen' in de hand.
De vereniging heeft nog een hele mooie toekomst voor zich en bedenk daarbij:
Vandaag is morgen al weer historie... {slider Nieuw biertje op de markt}

In het kader van het 25-jarig jubileum, brengt Heemkundekring Rosmalen in samenwerking met 't Wijnhuis een nieuw bier op de markt. Het is een Dubbel met de naam 'Van ons Eygen'. Deze naam is speciaal gekozen om zowel het historische als het eigene erin tot uiting te laten komen. Al in de vroege geschiedenis van Rosmalen wordt gesproken over 'onze' Polder van den Eijghen. Onder de button 'Historie Rosmalen' kunt u hierover wat meer lezen.

De naam 'Eijghen' kent door de eeuwen heen meerdere schrijfwijzen. Wanneer men dat met een y schrijft, blijft het in het oud-Nederlands toch gewoon de letter ij, waarbij alleen de puntjes zijn weggelaten. Het is dan dus nog steeds géén i-grec, welke heden al veelvuldig uit andere talen is overgenomen. Die y (ypsilon) wordt ook als een ie uitgesproken en niet als onze ij. Omdat het etiket al bij de drukker was, hebben we besloten hier niet moeilijk over te doen en de naam van ons bier te laten zoals het is. Het is tenslotte een samengestelde naam, dus in principe altijd goed. Vandaar gewoon 'Van ons Eygen'...

feestbiersite

Dit biertje is op 12 januari tijdens de receptie van onze vereniging in de verkoop gegaan. Ook in diverse horecagelegenheden is het inmiddels te koop.

{/sliders}