Heel vroeger kon je zomaar een mammoet tegenkomen

De Heemkundekring Rosmalen trekt veel belangstelling met de lezingen die zij organiseert. De avond van Karrenspoor tot Snelweg was meer dan druk bezocht. De volgende avond is op dinsdag 14 april in Perron-3. Te gast is dan Anton Verhagen die vertelt over de archeologische vondsten in De Groote Wielen.

Door Herman van Dinther, Foto: Anton Verhagen in De Groote Wielen

Waar nu een wijk ontstaat met vierduizend woningen lag in de laatste IJstijd een ongerept gebied dat ruimte bood aan veel prehistorische dieren en Neanderthalers die er een kamp hadden. Die dieren zijn grotendeels uitgestorven en kennen we vooral van plaatjes uit geschiedenisboeken. Anton Verhagen gaat deze avond veertigduizend jaar terug in de tijd en vertelt over het leven van de wolharige mammoet, de wolharige neushoorn, wisenten, rendieren, reuzenherten, elanden, beren, wolven, hyena's , bevers, poolvossen en zeearenden. "We kunnen het ons vandaag de dag nauwelijks voorstellen maar die beesten leefden dus toch echt hier in de omgeving."AntonVerhagenKl

Werktuigen
Tijdens het uitgraven en het zand zuigen in de plas in De Groote Wielen, werden vele honderden beenderen gevonden van deze prehistorische dieren en er werden vele stenen en benen werktuigen gevonden die door de Neanderthalers gemaakt werden. Uniek voor West Europa is de vondst van een vuistbijl vervaardigd door de Neanderthalers.
Anton Verhagen vertelt deze avond over de vele ontdekkingen en vondsten die zijn gedaan bij het bouwrijp maken van De Groote Wielen. "Van groot wetenschappelijk belang", onderstreept hij. "Er is ook een duidelijke relatie tussen de opgravingen in Rosmalen en de vondsten van een Neanderthalerkamp in Den Bosch, die zijn blootgelegd bij de aanleg van de parkeergarage aan de Hekellaan. Daar ga ik ook op in."
Voor het tijdrovende en minutieuze onderzoek sloegen de universiteiten van Groningen, Amsterdam, Leiden en Gent (België) de handen ineen en werkten samen met de amateur archeologen van de archeologische werkgroep Cro Magnon uit Empel. Verschillende vondsten kunnen op 14 april ook worden bekeken.

Veel ervaring
Anton Verhagen is een zeer ervaren amateur archeoloog die al vijfenvijftig jaar actief is in dit werk. "Mijn hobby begon met zoeken langs de rivier de Dommel en in bouwputten van de binnenstad van Den Bosch. Later ging ik met mijn bootje zoeken langs de rivier de Maas. Ik ben voorzitter van de archeologische werkgroep Cro Magnon uit Empel en ben beheerder en conservator van het museum Hertogsgemaal in Gewande. Voor mijn hobby en archeologisch en paleontologisch onderzoek ga ik regelmatig op expeditie naar Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Oostenrijk, Alaska, en de Klondick in de Yukon (Canada). In Alaska en Canada doe ik onderzoek in de permafrost, dat is eeuwig bevroren grond. Daar ben ik dan in gezelschap van Dick Mol die als Mister Mammoth bekend staat.
De lezing is op dinsdag 14 april. De toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 1,20. Aanmelden kan via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 - 21 45 65 45.

vrijdag 24 november 2017