Bij een mooie traditie behoort eigenlijk ook jaarlijks weer een mooi verhaal. Op 28 december 2014 organiseerde de Verenging Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch weer haar jaarlijkse jaarafsluiting. Zoals vele jaren gebeurt dat rondom de standerdmolen in Rosmalen. Vele leden van de vereniging, buren en belangstellenden geven acte de préséance onder het genot van koffie, glühwein en worstenbroodjes. En voor de inmiddels ook meer bezoekende jeugd is er frisdrank.

Tekst & foto: Rob Hoogeboom

Molen2015De traditie leert dat er altijd aan René Vogels iets te melden valt of hij heeft iets te melden. Een dag van te voren is de omgeving voorzien van een witte sneeuwdeken en dan is elke mededeling een feest op zich. In 2015 viert de vereniging haar 10 jarig bestaan.Een kleine mededeling van een van de leden is dat Heemkundekring Rosmalen druk bezig is met het op de markt brengen van een Rosmalense molen postzegel. Maar de uniekste lichtgevende mededeling komt toch wel van René Vogels zelf. Men is de laatste jaren druk doende geweest om de molen beter over te laten komen. De algemene opknapbeurt en nieuwe verf geven de molen al een mooier aanzien. Maar voor de molenaars blijven er altijd wel wat kleine wensen over. Zo heeft molenaar Frans Hollander er voor gezorgd dat de molen sinds enkele maanden weer echt meel kan malen. Nog op beperkte schaal en nog geen consumptie meel. Maar het begin is toch weer gemaakt. Zo moesten ook nog de 12 kruipalen vernieuwd worden. Deze zijn zelfs met een laser op hoogte gesteld. Er zijn in de regel altijd goede gesprekken met de gemeente ’s-Hertogenbosch. Want een monument zal toch ook zich van zijn goede moeten laten zien. Zo is er goedkeur gegeven om de bestaande aanstraal verlichting te vervangen. Het viel de overbuurman Piet Verstappen al op dat sinds begin december de aanstraal verlichting zijn werk niet deed. Als “beschermheer” van de molen wilde hij al in de pen klimmen om zijn ongenoegen te spuien. Een gesprek met de molenaars gaf wat meer licht in deze zaak. Het elektro installatie Mulders uit Hintham deed zijn naam eer aan en heeft keihard gewerkt om alles nog voor 28 december op tijd klaar te krijgen. In de bedoeling lag om wethouder Huib van Olden op deze dag de officiële openingshandeling te laten verrichten. Helaas was door enige tegenslag nog niet zeker of alles op tijd klaar zou zijn. Het werk betrof 4 nieuwe palen met nieuwe led lamp units en 4 bodem aanstraal led lampen rondom de voet van de molen. Dat vergt dus ook veel graafwerk, kabels leggen en wat er al niet meer bij komt kijken. De led verlichting is ook per gebeurtenis aan te passen; met Carnaval krijgt men blauw/wit licht, met Koningsdag is er oranje licht. Er zijn vele mogelijkheden. Met deze led lampen werkt de gemeente meteen mee aan energie neutraal bezig zijn. Men heeft meer licht en kleur voor minder stroomkosten en ook minder CO2 uitstoot. De opening c.q. het aanzetten van de verlichting is verricht door “beschermheer “ Piet Verstappen. Daarbij was het even wachten tot het duister zijn intrede deed. Piet woont tegenover de molen en houdt al jaren lang een oogje in het zeil en aan hem is deze bijzondere opening zeer toevertrouwd. Hij koos voor het witte led licht dit gezien de sneeuw omgeving en het lied van Marco Borsato op de achtergrond. Met het oog op Rosmalen 1200 jaar is dit wel een unieke blijvende feestverlichting te noemen. Tja, alleen dat kandelaberen zal nog wel even op zich laten wachten.

vrijdag 24 november 2017