logo1200De Heemkundekring uit Rosmalen heeft een druk jaar achter de rug. De vereniging bestond tenslotte 25 jaar, wat uiteraard gevierd moest worden. En daarnaast was het 70 jaar geleden dat Rosmalen bevrijd werd en op de valreep van 2014 mochten ze ook meewerken aan het historisch wijkproject. Tijd om uit te rusten is er niet, want dit jaar wordt gevierd dat Rosmalen 1200 jaar bestaat. Of nou ja, waarschijnlijk bestaat het al veel langer, maar toen dook het voor het eerst op in officiële documenten. Op 24 januari wordt het jaar geopend en het hele jaar zullen er festiviteiten zijn.

1200jaarRosmalenHet logo van Rosmalen 1200, trots getoond door Wilma van Creij

Door Sophie Fleur

In 2012 kwam het al ter sprake dat er in 2015 een feestjaar zou zijn. Echter, de vrijwilligers van de heemkundekring hadden het al druk genoeg met de festiviteiten van hun eigen jubileum. Vandaar dat Wilma van Creij het oppakte, in samenwerking met Henda Pennings (tevens penningmeester). “Vorig jaar hebben we zo’n vijf keer bij elkaar gezeten. Het is namelijk niet alleen het feest van Rosmalen, maar ook van Engelen, Orthen en Empel. En omdat deze nu samen een gemeente vormen met Den Bosch, viert die laatste ook mee.”

En dat is wel zo praktisch, al bestaat Den Bosch niet zo lang en is de stad zelfs als nieuwe stad bij Orthen ontstaan in 1185. Dat scheelt toch bijna vierhonderd jaar met Rosmalen en waarschijnlijk nog veel langer. Dat zit zo: in 815 werd door een zekere Alfger een schenking gedaan aan een abdij in Lorsch. Het betrof een aantal bezittingen in onder andere Angrisa (Engelen), Ortinon (Orthen), Empele (Empel) en Rosmalla (Rosmalen). Op welke datum dat is gebeurd, is niet bekend. Dit houdt dus in dat Rosmalen in ieder geval 1200 jaar geleden al bestond, maar waarschijnlijk veel ouder is. Van Creij: “Daarom vieren we dit jaar niet het 1200 jaar bestaan, maar 1200 jaar naamsvermelding.”

1200 maanden
En ja nu is het 2015 en moet er nog wel het een en ander gebeuren. "Engelen is er al bijna vier jaar mee bezig. Zij pakken het heel groots aan. Ook Orthen is er al een tijd mee bezig. Wij moeten nog wat tempo maken, maar het afgelopen jaar kwam er zo veel op ons af dat we er simpelweg niet de mankracht voor hadden om ook hiermee druk aan de slag te gaan."

Toch is er al wel het een en ander georganiseerd. "Zo is er een logo gemaakt door Ted Heijmans. Dat logo komt ook op de vlaggen en banieren die elk dorp krijgt. Daarnaast hebben we natuurlijk al postkaarten van verschillende historische gebouwen in Rosmalen."

Verder staan er nog twee boeken op de planning. "Eén boek gaat over 1200 jaar Rosmalen. Daarin wordt de hele geschiedenis besproken. Het andere boek gaat over 1200 maanden Rosmalen, oftewel over de laatste honderd jaar. Dat wordt echt een prachtig prentenboek voor volwassenen. We hebben zo veel foto's in ons archief van verenigingen, inwoners, zorg, onderwijs en religie. Het gaat echt heel mooi worden."

Banieren
Op 24 januari vindt er een gezamenlijke start plaats in het centrum van Den Bosch. "Alle harmonieën van de vier plaatsen doen daaraan mee," vertelt Van Creij. Ook is er een tentoonstelling door het stadsarchief in de hal van het stadhuis, die vrij toegankelijk is. Daarnaast is het de bedoeling dat de verenigingen in Rosmalen ook gebruik gaan maken van het thema Rosmalen 1200.

"Van de gemeente hebben we een bepaald budget gekregen, waarmee we verenigingen kunnen helpen die iets met het thema willen doen. Sowieso hebben we vlaggen en banieren met de vier dorpswapens en hebben we ook nog vlaggen met het logo van Rosmalen. Bij alle invalswegen van de gemeente komen banieren te hangen. Op 14 juni is er een Verenigingendag. We hopen dat er dan zo veel mogelijk verenigingen mee willen doen. We starten dan sowieso met een optocht vanaf het Wiel van Amando, via de Annenborch naar het centrum. Verder is er al een vereniging die zeker meedoet. Voetbalvereniging RKKSV op de Kruisstraat houdt een international g-toernooi, voor mensen met een beperking en zij gaan daar het thema 1200 voor gebruiken."

De werkgroep voor Rosmalen 1200 is sinds kort ook uitgebreid met een aantal leden, waaronder onder andere ook Martien Veekens zit. "Hij is erg actief bij de heemkundekring met de nieuwsbrief en de website. Ook heeft hij meegewerkt aan het kwartetspel. Hij heeft veel historische kennis." Ondanks de drukte van vorig jaar zijn ze bij de Heemkundekring dus al druk bezig. Het wordt vast een bijzonder jaar.

Verenigingen die interesse hebben, kunnen contact opnemen met de heemkundekring via het contactformulier.

zondag 19 november 2017