De historie van Rosmalen valt in het niet bij oude steden als het Romeinse Utrecht en het middeleeuwse 's-Hertogenbosch. Toch valt er over het vroegere Rosmalen veel te vertellen. Reden voor het bestuur van Heemkundekring Rosmalen om in het begin van 2017 te starten met een cursus over de geschiedenis van deze dorpsgemeenschap. Op woensdag 19 juli 2017 reikte Wilma van Creij, voorzitter van de Heemkundekring, de eerste tien certificaten ‘Rosmalogie’ uit.
eerste certificaten Rosmalogie 1 650
De tien cursisten met hun certificaten Zittend (v.l.n.r.): Piet Korsten, Tonske Krijbolder, Ine Pels, Wil Smulders, Staand: Peter van Hoek, Henk Maas, Rien van den Broek, Hans Groenewoud, Peter Pels, Ben Krijbolder

Zes onderwerpen
Een paar jaar geleden kwam tijdens een jaarvergadering naar voren dat er nogal wat leden waren die van hun woonplaats meer wilden weten dan hetgeen zij konden lezen in ‘Rosmalla’, het blad van de Heemkundekring Rosmalen. Er zat in de cursus ‘Boschlogie’ wel een module ‘Rosmalen’, maar die was alleen te volgen als men eerst de complete basis van Den Bosch in Boschlogie I én II gevolgd had. Veel geïnteresseerden wilden dat niet. Daarom werd er een plan gemaakt, maar door de drukte rond de jubileumjaren en het boek ‘Rosmalen 1200’ werd de cursus wat vooruitgeschoven. Eind vorig jaar kwam het plan weer uit de kast en kon de cursus in maart 2017 van start. Er werden zes onderwerpen aangeboden: de geschiedenis in vogelvlucht, de Sint Lambertuskerk, Coudewater, Rosmalen toen en nu, Tweede Wereldoorlog en de Beerse Overlaat. Deze thema’s werden eventueel ondersteund door wandelingen of een fietstocht.

Anekdotes
Tijdens de cursus bleek dat niet-leden van de Heemkundekring de cursus ook graag hadden willen volgen. “Dat kon niet, omdat er zich zoveel leden aanmeldden dat de cursus meteen volgeboekt was. Daarom hebben we er toen bewust weinig publiciteit aan gegeven. Onze leden worden altijd als eerste van belangrijke informatie op de hoogte gebracht. Zij konden zich dus als eerste voor de cursus inschrijven. Het maximum was al snel bereikt en daarom werd er dus geen persbericht meer uitgedaan naar de diverse media. Bovendien was het voor ons een begin. We wisten niet hoe het een en ander zou uitpakken.", zegt Wilma.
De vijftien cursisten, waarvan er uiteindelijk tien het certificaat op 19 juli in ontvangst namen, staken van meet af aan de loftrompet over de cursus. Tonske Krijbolder: “Onder de deelnemers waren enkele authentieke Rosmalenaren. Tijdens behandeling van de onderwerpen kwamen zij met anekdotes die je in geen enkel boek vindt." Zo vertelde Henk Maas tijdens de les over de Lambertuskerk dat vroeger tegen de muur van het kerkhof een urinoir stond dat vreselijk stonk. Die urinoir werd namelijk veelvuldig gebruikt door mannen die in het tegenover de kerk gelegen café flink ingenomen hadden.
Op de dag dat de fietstocht gehouden werd, woei de wind met orkaankracht door en langs de grenzen van de Polder van den Eijghen. Deelnemers die reden op fietsen met trapondersteuning, schakelden eenvoudig een tandje bij, degenen die op gewone fietsen reden, trapten zich, zelfs op het kleinste verzet, het apezuur. Net als bij een wielerwedstrijd werden zij, door waaierrijden, zo goed mogelijk uit de wind gehouden.

Nieuwe onderwerpen
Omdat deze eerste cursus zo'n succes was, ligt het voor de hand dat er een vervolg komt. In de tweede cursus zal een aantal nieuwe onderwerpen worden aangeboden. Doordat het aantal onderwerpen uitgebreid wordt, zal de cursus niet meer gegeven worden in een lange reeks, maar gesplitst worden in twee cursussen van elk vijf lessen, te weten Rosmalogie 1 en Rosmalogie 2.
Bij de uitreiking van de certificaten toonden de cursisten zich laaiend enthousiast en verklaarden zij allen in te schrijven voor de nieuwe onderwerpen. Van alle deelnemers verwoordde Ine Pels dit het krachtigst: "We kunnen niet wachten op deel 2!”.

maandag 23 oktober 2017