1.1. Logo totaal 75 jaar bevrijding Rosmalen 200Op vrijdag 10 mei 1940 vielen de Duitsers Rosmalen binnen, het begin van de oorlog was een feit. Ook Rosmalen kreeg te maken met verwoestingen, verlies van levens, buitenlandse soldaten in het dorp, armoede en nog veel meer ellende.
Na jaren van oorlog wordt er op maandag 23 oktober 1944 op Bruggen en omgeving een felle strijd gevoerd waarbij veel huizen en boerderijen het moeten ontzien. Hierna ervaren de bewoners een gevoel van vrijheid en vieren dat met hun bevrijders. De Duitsers zijn echter het land nog niet uit die verblijven nog tot 5 mei 1945 net over de Maas.

Op 23, 24 en 25 oktober gaan we in Rosmalen de slachtoffers herdenken en de vrijheid vieren. Middels een driedaags programma waarin we beginnen met herdenken op de woensdag en eindigen met het vieren van onze vrijheid op de vrijdag.

Oorlogsmonument Kruistraat 250Woensdag 23 oktober staat nadrukkelijk in het teken van HERDENKEN
Aan het eind van de dag komt het bevrijdingsvuur vanuit Nuland naar Kruistraat, waar bij het Oorlogsmoment aan de Grintweg uiteraard even stil wordt gestaan. Vandaar wordt het bevrijdingsvuur op gepaste wijze naar het Centrum van Rosmalen gebracht, waar het naar verwachting rond 17:30 uur zal aankomen bij het Oorlogsmonument aan de Dorpsstraat.

Oorlogsmonument Dorpsstraat 250Hier start de herdenkingswandeling, wandelaars zijn welkom vanaf 17:15 uur. Gilde St. Catharina-St. Joris is aanwezig met witte vaandels. Wandelaars kunnen op deze vaandels zelf teksten plaatsen die gerelateerd zijn aan de oorlog en de bevrijding 75 jaar geleden. In de ceremonie voorafgaand aan de wandeling zal Kitty van der Doelen – Crane (dochter van oorlogsveteraan Sam Crane) een door haar vader geschreven gedicht voordragen. Het startsein van de herdenkingswandeling zal omstreeks 18:00 uur gegeven worden door Kitty en haar zussen Patience, Jennet en Charmaine, waarbij de Gilde met de beschreven vaandels een erehaag zal vormen.

Vennehof 250De wandeling gaat o.a. langs Gedachteniskapel ’t Vennehof, Ouderzorg Annenborch en het Oude Station Rosmalen en zal eindigen in het centrum bij De Kentering.
Langs de route staan op een 10-tal markante plekken mooie oorlog gerelateerde fotoborden. Bij de start van de herdenkingswandeling wordt een boekje uitgereikt, met daarin de route, de foto’s met een korte beschrijving van het markante punt. Tijdens de wandeling zijn er bij de Gedachteniskapel en bij Annenborch ook optredens.
00495 250Bij het Oude Station aan de Stationsstraat wordt uitleg gegeven over de toenmalige situatie bij het Station en de daar aanwezige Rode Kruistrein. Tevens zal de prachtige maquette van het Oude Station en rangeerterrein ten tijde van de oorlog voor het eerst aan het publiek worden getoond. Een prachtig stukje vakmanschap gemaakt door Riny van Hassel en Jos Korsten.

Tussen 20:00 en 20:30 zullen alle wandelaars bij De Kentering zijn aangekomen, waar het avondprogramma verder gaat. In de Theaterzaal (de grote zaal) zullen er korte toespraken zijn met aansluitend een optreden van Llio Evans een zangeres uit Wales.

Als Heemkundekring Rosmalen gaat ons programma verder in de Blauwe Zaal van De Kentering.

Om 21:00 uur gaan we het Oorlogsdagboek geschreven door Rita Bijnen presenteren en uitreiken. Rita, inmiddels 95 jaar, heeft toegezegd dat ze hier graag bij aanwezig wil zijn. Het oorlogsdagboek beschrijft de periode van 17 september 1944 tot aan 1 januari 1945, waarin de evacuatie vanuit Berlicum en het verblijf op Coudewater in Rosmalen. Het oorlogsdagboek met aangrijpende verhalen kun je bestellen/reserveren door het sturen van een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Rosmalen Oorlog 250Aansluitend gaan we verder met de première van een prachtige en unieke productie van de film-documentaire “Vijf Donkere Jaren” waarin we in 40 minuten met oude foto’s en filmbeelden van Rosmalen, de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 in beeld brengen. In de film worden een aantal Rosmalens mensen geïnterviewd die de oorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Het trieste verhaal van Maliskamper Gred van Gerven wordt verteld en ook het verhaal van de Rode Kruistrein met gewonde soldaten komt aan bod. Aan het einde kunt U kijken en luisteren naar het prachtige gedicht van oorlogsveteraan Sam Crane, dat wordt voorgedragen door zijn dochter Kitty. De film gemaakt door Piet Korsten, Peter van Hoek en Jos Korsten, meer dan 500 uur heeft dit drietal inmiddels aan de productie besteed. Ook hier hulde voor dit uitstekend geleverde werk.

1.0 schilderij bevrijders 250We verwachten dat er veel belangstelling zal zijn voor deze film-documentaire, daarom wordt de film op woensdag vertoond aan genodigden. Leden van Heemkundekring Rosmalen die bij de première aanwezig willen en kunnen zijn worden verzocht een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.z.t. krijgt U van ons een officiële uitnodiging.

Kunt U er op woensdagavond niet bij zijn, geen probleem, ook op donderdag 24 oktober en vrijdag 25 oktober in de middag en avond wordt de film vertoond. Voor en na de film is er tevens de mogelijkheid om in de Blauwe Zaal te kijken naar een expositie van bijzondere foto’s en attributen uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Vieren van onze vrijheid op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober
Naast de vertoning van onze film “Vijf Donkere Jaren” zijn er verschillende optredens in De Kentering om onze vrijheid te vieren. ’s-Middags is er een programma van ca. 13:30 tot 17:00 uur en ’s-avonds vanaf 20:00 uur. Meer informatie en details via de te verspreiden flyers, in de Rosbode, op de Facebook-pagina ’75 jaar bevrijding Rosmalen’ en ook op onze website: www.heemkundekringrosmalen.nl.

 
Graag tot ziens op een van deze dagen.
Rien van den Broek, voorzitter.

Zoeken

©2014 - 2019 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: dinsdag 15 oktober 2019 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft