FVB 7793

Vrijdag 15 februari 2019 - Foto: Frans van den Bogaard

Als Heemkundekring Rosmalen hebben we er voor gezorgd dat het prachtige schilderij ‘Rosmalens Dorpsleven’ terug is waar het hoort, namelijk in Rosmalen. Het schilderij is in 1969 gemaakt door Kees Bastiaans en heeft het forse formaat van 340 cm breed en 125 cm hoog.

Het prachtige schilderij is gemaakt in opdracht van de toenmalige gemeente Rosmalen en in 1969 kado gedaan aan Basisschool Kruisstraat. Kees Bastiaans die in 1986 is overleden, heeft het Rosmalens Dorpsleven op een vrolijke en kleurrijke manier uitgebeeld, op het schilderij zijn te zien de Zandhazen, de ponyclub, de kermis en nog veel meer.

Van 1969 tot de zomer 2013 heeft het schilderij gehangen op de Basisschool Kruisstraat, de kinderen op school zaten uren te luisteren naar de prachtige verhalen die hun juf of hun meester over het schilderij vertelden. In 2013 werd de basisschool Kruisstraat gesloten en verhuisde het schilderij naar een basisschool in Maaspoort, daar heeft het ruim 5 jaar gehangen op een mooie zichtbare plek in de entreehal van Kindcentrum Wijboom.

Door herinrichtingsplannen van de school op Maaspoort kreeg het bestuur van ATO scholenkring de vraag waar moet het schilderij naar toe. Gerrit Mol hoorde dit verhaal en legde deze vraag voor aan onze voorzitter Rien van den Broek. Het balletje ging snel rollen. Na overleg met ATO scholenkring werd het schilderij in bruikleen gegeven aan Heemkundekring Rosmalen. Overleg met Anton Steenbergen van Perron-3 leverde een prachtige plek op in het cultureel hart van Rosmalen ‘Perron-3’. Het transportbedrijf van Rene Holweg stelde belangeloos een bestelbus, met chauffeur Heinz van der Heijden, ter beschikking om het loodzware schilderij vanuit Maaspoort naar Rosmalen te vervoeren. Geen eenvoudige klus, met maar liefst 6 man is het schilderij in Perron-3 naar boven gesjouwd.

De terugkeer van het schilderij in Rosmalen, dit is wel een onthulling waard vond Rien van den Broek.Er werd contact gezocht met Henk Savelkouls, directeur van Basisschool Kruisstraat van 1971 t/m 2004, via Henk werd ook contact opgenomen met Bas Bastiaans, zoon van de maker van het schilderij.

Afgelopen vrijdag 15 februari is het schilderij opnieuw onthuld, deze keer vanwege de terugkeer in Rosmalen. Bij de onthulling waren aanwezig, Bas Bastiaans en verschillende familieleden, Henk en Mientje Savelkouls, Ankie de Laat en Arie Jan van Zanten van ATO scholenkring, Marianne Nuijten voorheen correspondent van het Brabants Dagblad en vele vrijwilligers van onze eigen Heemkundekring Rosmalen. Een hele reeks foto’s werden er genomen door Ted van der Loo en Frans van den Bogaard. Na de openingswoorden van Rien van den Broek in Perron-3 vertelde Bas Bastiaans over wie en wat was Kees Bastiaans? Onze pa, onze opa. Henk Savelkouls nam ons mee terug in de tijd, naar de rol van Thijs van de Griendt, kunstkenner en directeur van het Provinciaal Museum in Den Bosch, Henk vertelde het belang van het schilderij voor Basisschool Kruisstraat, als decor bij heel veel schoolactiviteiten, Henk legde ook nog een uit welke taferelen er allemaal op het schilderij te zien zijn. Anton Steenbergen, directeur van Perron-3 beloofde als een goed huisvader voor het kunstwerk te zorgen.

​Met vereende krachten van Bas Bastiaans, Henk Savelkouls, Anton Steenbergen en Rien van den Broek werd het prachtige schilderij in Perron-3 onthuld.

Uitgebreid werd er nagepraat over het schilderij ‘Rosmalens Dorpsleven’, het leven van de maker van het schilderij Kees Bastiaans maar ook het belang van Heemkundekring Rosmalen voor de gemeenschap van Rosmalen.

Voorlopig blijft het schilderij hier in Perron-3 hangen. Onze voorzitter Rien van den Broek, nodigt graag onze leden en alle bewoners van Rosmalen en omgeving uit om te komen kijken naar dit prachtige schilderij. Een tip voor alle basisscholen in Rosmalen neem een bezichtiging van dit fraaie culturele schilderij op in uw lesprogramma.

LB 160trans
Aantal hits: 400555

©2014 - 2019 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: dinsdag 25 juni 2019 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft